Najuspješniji učenici na takmičenju iz robotike dobili nagradu za trud u Općini Stari Grad

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić danas je ugostio starogradske učenike koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenju iz robotike i osvojili prva mjesta u pojedinačnim kategorijama i kategoriji timova i uručio im zaslužene nagrade.

Muhamed Išerić iz OŠ „Vrhbosna“, Faruk Ibrahimović iz OŠ „Saburina“, Muhamed Pleho iz OŠ „Vrhbosna“, kao i tim OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ za svoj trud, rad i postignute rezultate, dobili su kao nagradu  mini robote.

Liga u robotici odvijala se u otežanim okolnostima usljed prestanka nastave u osnovnim školama i prelaska na online sistem. S obzirom da nisu svi učenici bili u prilici odigrati sva tri fizička kola, liga je završena online. Školske timove činila su po tri učenika, uzrasta od VI do IX razreda. Nastavnici su radove učenika – snimke, dostavljali putem maila, a onda ih je pregledala i bodovala komisija. Bodovani su timovi osnovnih škola, te prva tri mjesta pojedinačnih takmičara.

Muhamed Išerić i Muhamed Pleho ispričali su kako su se pripremali za treće online kolo. „Bilo nam puno teže kada smo sami kod kuće morali odraditi treće kolo, nego timski u školi kada smo se pripremali. Često smo zvali kolege iz timova da se dogovorimo kako je najbolje da isprogramiramo našeg robota, kako bismo imali najbrže vrijeme. Drago nam je da smo u tome uspjeli“, ispričali su ovi momci.

Načelnik Hadžibajrić je čestitao ovim mladim genijalcima na postignutim rezultatima, ali i interesovanju koje pokazuju za robotiku. „Nadam se da ćemo se ubuduće sretati u puno boljim okolnostima i da ćete svoje znanje nastaviti da usavršavate i pokazujete. Uvijek ćemo biti tu da nagradimo vaše uspjehe jer ste vi naša budućnost i imamo obavezu da vas podstičemo na još bolje rezultate i ulažemo u vas,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Nagradu za najbolji tim preuzela je direktorica OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ Emina Hrnjić čiji su učenici ostvarili najbolji timski uspjeh.

Liga u robotici Općine Stari Grad počela je u oktobru prošle godine, a učestvovale su sve osnovne škole iz Starog Grada i Zavod Mjedenica. Ovim projektom Općina je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je svoje osnovce motivirala za bolje učenje i rad i na ovaj način. Cilj aktivnosti je popularizirati robotiku među mladima, te ih uvesti u svijet modernih tehnologija gdje robotika zauzima vodeće mjesto. Prethodno je Općina svim školama obezbijedila svu neophodnu opremu u vrijednosti od 10.000 KM.