Napoleon Bonaparte: Zanimljivosti vezane za slavnog generala

Napoleon Bonaparte jedna je od ličnosti koje su obilježile povijest čovječanstva, te predmet brojnih rasprava.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko zanimljivosti iz života čuvenog Napoleona Bonaparta.

Napoleon Bonaparte je na današnji dan 1806. godine objavio Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, koji je uključivao i zabranu pristajanja brodova u sve evropske luke.

U školi je kao dijete bio nadaren za matematiku, ali nije bio društven i bio je poprilično nadmen. Njegovi profesori su bili ti koji su predložili da se priključi vojsci.

Napoleon je patio od ailurofobije, straha od mačaka. Kada je imao smao šest mjeseci, dadilja ga je izvela u dvorište i ostavila u kolijevci, međutim, jedna mačka je skočila na njega i to je ostavilo očigledno veliki trag na francuskog vojskovođu.

Napoleon je bio visok svega 169 centimetara, što je bila prosječna visina za muškarca tog doba.

Volio je da bude okružen izrazito visokim vojnicima pa je u poređenju sa njima bio nizak, što je dovelo do stvaranja mita o njegovoj visini.

Napoleon je bio jedan od mnogih uglednih ljudi tog vremena koji su izgubili partiju šaha od mehaničkog Turčina, lažnog automata za igranje šaha u kojem je bio skriven šah majstor.

Pravo ime Napoleonove supruge bilo je Mari Žozef Roz de la Pageri, pošto se njemu nije dopalo, promijenio ga je u Žozefina.

Napoleonova vojska je prva počela da konzumira konzerviranu hranu.

Tijelo Napoleona Bonapartea danas leži u Palati invalida u Parizu, gdje su sahranjeni mnogi francuski lideri i generali.