Naser Čopelj uputio demant na Konakovićeve riječi: Nisam kršio zakon, nisam samovoljno zelene obrasce odnio van birališta

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde na svom Facebook profilu u izbornoj noći objavio je, kako je kazao, nepravilnosti koje su se dogodile tokom izbora.

Konaković je tada napisao kako su podnijeli krivičnu prijavu nakon što je član Općinske izborne komisije Centar Sarajevo, Naser Čopelj samovoljno uzeo zelene obrasce, te iste odnio van birališta.

Foto: Elmedin Konaković/ Facebook
Foto: Elmedin Konaković/ Facebook

Čopelj je sada uputio demant medijima, iako ne znamo zašto medijima jer su prenijeli samo riječi gospodina Konakovića, ali ćemo zbog fer i korektnog izvještanja prenijeti i drugu stranu i tako biti jedini medij koji je objavio demant.

“Petnaest medijskih web portala u Bosni i Hercegovini je objavilo vijest o mom navodnom počinjenom krivičnom djelu… Dalje, su naveli da sam neovlašteno izuzeo zelene obrasce koji se odnose na izborne podatke i navodno zbog toga je podnešena krivična prijava protiv mene koju su ovih petnaest portala objavili.

Uz ovu žalbu šaljem Vam u prilogu Vremenski Plan rada izbornih komisija za Lokalne izbore 2020. godine (Izborni dan), iz kojeg je vidljivo (red pod brojem 20.) da sam u izbornom danu/noći 15/16.11. 2020. godine postupio u skladu sa zakonskim i provedbenim aktima CIK–a BiH i uzeo zelene obrasce na zakonit i propisan način od strane administracije CIK–a BiH”, napisao je Čopelj u demantiju.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Sudeći prema ovome, Čopelj je bio ovlašten, odnosno zadatak mu je bio da u zadatom terminu prikupi zelene kopije sa biračkih mjesta.

Za Faktor Čopelj je danas pojasnio šta se događalo te noći, te kakva je procedura propisana Izbornim zakonom BiH.

“Obavljao sam uobičajene poslove propisane zakonskim i podzakonskim aktima o provedbi Lokalnih izbora 2020. Napominjem da sam osim dugogodišnjeg članstva u Općinskoj izbornoj komisiji i certificirani predavač o načinu provođenja izbora u BiH. Više puta u mojoj profesionalnoj karijeri sam dobio javne i pismene pohvale kako o provedbi izbora tako i u ostalim profesionalnim aktivnostima koje sam obavljao. Takvi rezultati se mogu postići samo profesionalnim postupanjem po obvezujućim propisima baš kako sam postupio i u posljednjoj izbornoj noći provodeći Lokalne izbore 2020″, naveo je Čopelj.