Nemoćni studenti sa društvenih mreža prelaze na ulicu: Trodnevna protestna šetnja od srijede

Sarajevski studenti prije nekoliko dana pokrenuli su javni protest zbog nezadovoljstva u obrazovanju, ali pošto rješenja još uvijek nisu ugledala svjetlo dana oni su se odlučili da organizuju trodnevnu protestnu šetnju.

Ovo su objavili na zvaničnoj Facebook stranici “Borba za studenstka prava 2020”.

Obavještavamo javnost da će aktivnosti u ovoj sedmici podrazumijevati trodnevnu protestnu šetnju koja će biti realizirana u srijedu, četvrtak i petak”, naveli su studenti.

Kako kažu, u toku protestne šetnje uložit će maksimalne napore da ispoštuju sve epidemiološke mjere i da osiguraju zaštitu svog, i zdravlja drugih građana.

Obzirom da smo odlukom kriznog štaba KS ograničeni u broju učesnika, nažalost nece biti moguće pridruživanje drugih građana ovoj protestnoj šetnji. Iz tog razloga će u toku protesta biti uključen live video na ovoj stranici, putem kojeg ćete moći pružiti svoju podršku”, kazali su.

Tvrde da su sve uradili kako ne bi došlo do javnog okupljanja.

Obavještavamo javnost da smo uradili sve što je bilo u našoj moći da ove probleme riješimo bez javnog okupljanja, međutim kako naši problemi još uvijek nisu riješeni, nadležne institucije su nas primorale da i ovaj način traženja naših prava iskoristimo“, zaključili su u saopćenju.

Borba za studentska prava 2020
Dan osmi – rješenja još uvijek nema!

Obavještavamo javnost da će aktivnosti u ovoj…

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Monday, November 2, 2020

Na ovu objavu uslijedilo je izuzetno mnogo komentara, a podrška sarajevskim studentima nije izostala.

Žalosno je da student pete godine medicine sa prosjekom između 9 i 10 ne može da prisustvuje praktičnoj nastavi da postane dobar ljekar i još plus plaća školarinu žalosno. A naša gospoda kada prođemo ulicama vise na svim mjestima pa se pitam jeste li vi dali svoje pare za onolike postere za izbore ili ste uskratili od te jadne djece koja su došla do kraja svog školovanja i ponašate se kao da je to vaša babovina. STIDITE SE AKO IMATE IMALO OBRAZA. Djeco uz vas smo samo naprijed za svoja prava“, kaže se u jednom komentaru.

Podržavam… ovo je urušavanje obrazovnog sistema, ne samo od strane Vlade, Ministarstva, nego i od strane profesora. Niko ne mari za studenta. Bitno je bilo uzeti novac za upisninu i ostale dodatke, a da li će taj student moći pratiti nastavu, ima li mogućnosti za praćenjem iste preko milion i jedne platforme, to nikoga nije briga. Treba organizirati prave proteste, i ne odustati dok se ne ispune zahtjevi“, reagovala je jedna studentica.