Neočekivane žrtve koronavirusa: Povećale se negativne recenzije za najpopularnije mirisne svijeće

Kate Petrova, koja radi na Harvardskom istraživanju razvoja odraslih, na Twitteru je objavila zanimljiv podatak o ‘neočekivanim žrtvama’ pandemije, a to su mirisne svijeće.

Od kako se koronavirus proširio, povećale su se negativne recenzije o prve tri mirisne svijeće na Amazonu.

“Prvo sam preuzela uzorak recenzija kupaca iz SAD-a od tri najpopularnije mirisne svijeće na Amazonu. Između januara 2017. i januara 2020. prosječna ocjena ostala je oko 4.3/5, ali došlo je do naglog pada između januara i novembra 2020. Može li to biti zbog gubitka mirisa povezanog s Covidom?”, napisala je Kate.

Nakon toga uporedila je mirisne svijeće s onim svijećama bez mirisa i došla do upečatljive razlike.

Kate je otkrila da je od početka 2020. zadovoljstvo kupaca za mirisne svijeće padalo mnogo brže nego za one svijeće bez mirisa.

Proširila je svoj skup podataka te se bazirala na prvih pet mirisnih svijeća i otkrila je da su recenzije svijeća bez mirisa porasle s manje od 2% u januaru na 6% u novembru.


“Na cijeloj web stranici Yankee Candlea su ljute žene koje izvještavaju da niti jedna svijeća koju su upravo dobili nije imala nikakav miris. Pitam se osjećaju li temperaturu i da li imaju okus zadnjih par dana?”, bio je jedan od komentara koji je potvrdio istraživanje od Kate.