Nevjerovatno otkriće/ Svjetski mediji puštaju “Breaking news”: Misteriozni radio signal primijećen unutar naše galaksije

Naučnici otkrivaju pojavu tajanstvene i intenzivne nalete radio energije koji su otkriveni unutar naše galaksije.

Fast radio bursts (Brzi radio talasi) ili FRB traju samo djelić sekunde, ali mogu biti 100 miliona puta snažniji od Sunca.

Uprkos intenzitetu, njihovo porijeklo za sada ostaje nepoznato.

Po prvi put u životu, astronomi su uspjeli da “uhvate” ovakav slučaj u našem Mliječnom putu. Ipak, najavljuju da bi u određenom vremenskom periodu mogli otkriti odakle signali dolaze.

Do sada su imali problema sa pronalaskom porijekla ovih, za sada, nepoznatih talasa, s obzirom da traju veoma kratko i da su nepredvidljivi, a znatno udaljeni.

Kako objašnjavaju moglo bi se raditi o umirućoj zvijezdi ili čak vanzemaljskoj tehnologiji.

Otkrivaju da su radio talasi dolazili od magnetara ili zvijezde sa veoma snažnim magnetskim poljem, te su također uspjeli potvrditi da će eksplozija izgledati poput ostalih FRB-a ako se posmatra izvan naše galaksije.

“Postoji velika misterija šta bi zapravo moglo proizvesti ove velike izljeve energije, koje smo do sada vidjeli kako dolaze samo iz udaljenog svemira”, rekao je Kiyoshi Masui, docent fizike na MIT-u, koji je vodio analizu tima.

“Ovo je prvi put da smo uspjeli povezati jedan od ovih brzih radio talasa sa jednim astrofizičkim objektom”

Otkrivanje je započelo 27. aprila, kada su istraživači pomoću dva svemirska teleskopa uhvatili višestruke emisije X- zraka i gama-zraka koje su dolazile od magnetara na drugom kraju naše galaksije. Narednog dana, koristili su dva sjevernoamerička teleskopa kako bi uspjeli posmatrati taj dio neba i zabilježiti eksploziju zvanu FRB 200428, prenosi Independent.

FRB-ovi su prvi put otkriveni 2007. godine, što je odmah izazvalo nalet nagađanja o tome šta je zapravo moglo izazvati tako intenzivne nalete energije.

Kako bi ih testirali, astronomi su pokušali smjestiti njihovo porijeklo na što manje dijelove neba. U teoriji, to bi im trebalo omogućiti vezu nepoznatih talasa sa poznatim objektima u svemiru.