Novo istraživanje objasnilo potrebu za izolacijom: Osobe zaražene sa koronavirusom najzaraznije su u prvih pet dana

Osobe zaražene sa koronavirusom najvjerojatnije će biti vrlo zarazne u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje nova studija koja naglašava potrebu za naglom izolacijom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet također objašnjava da asimptomatske osobe mogu virus brže očistiti iz svog tijela i mogu biti zarazne kraće vrijeme.

U prvom sistematskom pregledu te vrste, istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenošenju infekcije koronavirusom.

Istraživači su uporedili svoja otkrića o COVID-19 sa druge dvije vrste koronavirusa, kako bi bolje razumjeli zašto se COVID-19 tako brzo širio.

Otkrili su da virus SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19) doseže vrhunac u gornjim respiratornim organima rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

Ovo je značajno, jer se smatra da je virus u gornjim respiratornim organima glavni izvor prenošenja. U usporedbi s tim, druge dvije vrste koronavirusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostižu vrhunac kasnije – 10-14 dana odnosno 7-10 dana – pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma i izolaciju.

Naši rezultati su sukladni studijama koje ukazuju na to da se većina virusnog prijenosa odvija u vrlo ranoj fazi bolesti, posebno u prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, što ukazuje na važnost samoizolacije odmah nakon početka simptoma”, rekla je glavna autorica studije Muge Cevik.

“Također moramo podići svijest javnosti o rasponu simptoma povezanih s bolešću, uključujući blage simptome koji se mogu javiti ranije tijekom infekcije od onih koji su izraženiji poput kašlja ili groznice.”, dodala je.

Najčešći simptomi su temperatura, suhi kašalj i umor. Manje česti su bolovi, upala grla, dijareja, konjuktivitis, glavobolja, gubitak okusa i mirisa, osip na kožim te promjena boje prstiju na rukama i nogama. Ozbiljni simptomi koronavirusa su otežano disanje, bol ili pritisak u prsima, te gubitak govora ili pokreta.

Iako se čini da su virusna opterećenja uglavnom slična onima kod bolesnika sa i bez simptoma, istraživanje je pokazalo da bi asimptomatske osobe mogle brže očistiti virusni materijal iz svojih tijela.

“Nekoliko je studija otkrilo da osobe s asimptomatskom infekcijom mogu virus brže očistiti, što sugeriše da oni bez simptoma mogu biti jednako zarazni kao oni sa simptomima na početku infekcije, ali mogu biti zarazni i kraće vrijeme”, objasnila je Cevik.

Naglasila je, kako je potrebno više istraživanja o otpuštanju zaraznog virusa kod asimptomatskih bolesnika prije nego što se može razmotriti bilo kakva promjena politike u pogledu trajanja izolacije.

Autori studije su, kažu, primijetili kako su mnogi sudionici studije bili bolesnici hospitalizirani s COVIDOM-19 te postoji mogućnost da su primali terapije koje su možda utjecale na tijek njihove infekcije, prenosi huffpost.com.