OIK Stari Grad: Obezbijeđena zaštitna oprema za Lokalne izbore 2020. godine

Općinska izborna komisija Stari Grad uspješno privodi kraju posljednje pripreme pred Lokalne izbore 2020. godine koji će se održati nedjelju, 15. novembra, 2020. godine, uz obezbjeđenje pripadnika Policijske stanice Stari Grad, Općinska izborna komisija preuzela je 12.11.2020. godine i uskladištila potrebni izborni materijal.

U skladu sa instrukcijama Centralne izborne komisije i provođenja svih neophodnih epidemioloških mjera, Služba za civilnu zaštitu Općine Stari Grad obezbijedila je dovoljne količine higijenskih sredstava za svih 47 biračkih mjesta, mobilne i covid timove. Obezbijeđena su dezinfikaciona sredstva, zaštitne maske, rukavice, beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti prilikom mjerenja temperature na biračkim mjestima, a za mobilne i covid timove zaštitna odijela i naočale.

Iz Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo poručuju direktorima starogradskih osnovnih škola u čijim objektima će biti smještena biračka mjesta za glasanje na lokalnim izborima u nedjelju, 15. novembra, da će po okončanju izbornih aktivnosti biti izvršena dezinfekcija korištenih prostorija.

Kako mogu glasati građani koji su pozitivni na COVID?

Birači koji ostvaruju pravo na glasanje, a pozitivni su na COVID-19 i/ili birači kojima je određena izolacija ili hospitalizacija, mogu glasati uz podnošenje zahtjeva.

Svi birači će glasati putem mobilnog, COVID tima na kućnoj adresi, a glasački listići će se izuzeti sa redovnog biračkog mjesta.

Dužnost svakog od ovih birača je da najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem mail-a oik@starigrad.ba, zvaničnim viber brojem 062/846-656, fotografijom dokumenta ili putem drugog lica) dostave Općinskoj izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića.

Nakon isteka gore navedenog roka koji je 72 sata prije izbora ili na sami dan izbora, birač kojem je dijagnosticiran COVID 19, dužan je dostaviti zahtjev za glasanje najkasnije na dan izbora (15.11.2020. godine) do 09,00 sati na gore opisan način, a glasat će također kovertiranim glasačkim listićima u skladu sa prethodno utvrđenim rasporedom obilaska birača.

U općini Stari Grad će na dan Lokalnih izbora 2020. godine biti otvoreno 47 biračkih mjesta, a ukupan broj registriranih birača na području ove općine je 36.875.

Birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, svoje biračko pravo ostvarit će glasanjem putem mobilnih timova.

Općinska izborna komisija Stari Grad je, s ciljem olakšavanja glasanja građanima u Starom Gradu pripremila ‘Vodič kroz biračka mjesta’ putem kojeg glasači mogu saznati kojem biračkom mjestu pripadaju i gdje se ono nalazi.