Ostalo je još malo vremena: Ukoliko ste u izolaciji do 9 sati možete se prijaviti za glasanje putem Covid mobilnog tima

Birači koji se nalaze u izolaciji zbog zaraze koronavirusom ili zbog sumnje na zarazu, a imaju PCR test ili rješenje o izolaciji mogu se prijaviti danas do 9 sati za glasanje putem Covid mobilnog tima.

Iz CIK-a su potvrdili da će zahtjeve novozaraženih birača i onih koji su to postali u roku od 72 sata prije otvaranja biračkih mjesta primati do 9 sati ujutro 15. novembra odnosno na dan izbora.

Konačan broj birača koji su glasali na ovaj način bit će poznat nakon izbora. Građani bi zahjev trebali uputiti općinskoj odnosno gradskoj izbornoj komisiji.

U petak je saopćeno da se za glasanje na ovaj način prijavilo više od 1.600 birača, ali je broj sigurno rastao. Iako su procjene da se u izolaciji i sa pravom glasa nalazi oko 90.000 osoba, mnogima od njih možda i ističe izolacija pa će moći otići na birališta.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 33.682. Mnogi građani danima su apelovali na nadležne institucije da im izdaju rješenja o izolaciji.

Ako na ovaj broj dodamo prosječan broj tri člana porodice koji su u izolaciji dobijemo 101.046. Od toga je jedan dio i djece odnosno maloljentnika bez prava glasa, pa bi se u konačnici moglo govoriti o oko 90.000 građana od kojih veliki broj nikada još nije dobio rješenje o izolaciji ili nemaju PCR test jer nisu zaraženi ali su u izolaciji ili još uvijek nisu dobili test.

Zabrinjavajuće je mali broj prijavljenih građana za glasanje putem Covid mobilnih timova.