Pfizer iznio nove podatke: Učinkovitost vakcine iznosi čak 95 posto

Pfizerova vakcina protiv koronavirus 95 posto je efikasna u prevenciji zaraze, pa čak i kod stariji osoba, pokazala su konačna istraživanja kompanije. 

Efikasna je čak i kod starijih osoba, a nije izazvala nikakve ozbiljne probleme.

Kompanija je potvrdila 170 slučajeva zaraze koronavirusom među volonterima koji su sudjelovali u ispitivanju, a rečeno je da su 162 infekcije bile kod ljudi koji su dobili placebo, dok je u osam slučajeva ubrizgana prava vakcina. Potvrđena je učinkovitost od 95 posto, rečeno je iz Pfizera, piše CNN.

Prošlosedmična informacija da je vakcina učinkovita čak u 90 posto slučajeva obradovala je cijeli svijet, ali prvenstveno zdravstvene radnike koji su na prvom frontu borbe protiv nevidljivog neprijatelja.

Učinkovitost je bila dosljedna u svim dobnim, rasnim i nacionalnim demografskim grupama. Primijećena učinkovitost kod odraslih starijih od 65 godina bila je preko 94 posto“, rekli su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech u zajedničkoj izjavi.

Pfizer je najavio da će zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove “za nekoliko dana”.