Pooštravanje mjera: Hrvatska zatvara dječije igraonice, kladionice i teretane

Premijer Hrvatske Andrej Plenković saopštio je na svom Twitter profilu kako će pooštrene mjere stupiti na snagu od subote.

Ovakve mjere će biti na snazi do 21. decembra, ovim mjerama se zabranjuje svaki vid javnog okupljanja na kojima je više od 25. osoba. Na privatnim zabavama i svečanostima ne smije biti više od 10. osoba. Naravno, uz obavezno nošenje maski i držanje distance.

Također, javni događaji mogu trajati do 22:00 h, preporučuje se odgađanje svadbenih vesalja, kao i okupljanje na sahranama više od 25. osoba. Navodi se da i organizatori proslava moraju prozračiti prostor, kao i da strogo se pridržavaju propisanog broja gostiju.

U javnom preijevozu popunjenost ne smije preći 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu.

Kada je riječ o prodavnicama, obavezna je pojačana higijena i svakodnevno čišćenje prostora. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, teretana kao i sportskih događaja. Ukinute su dječije igraonice, škole plesa i svaki drugi vid okupljanja.