Premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić spreman povući ostavku

Kolegij Skupštine KS održat će u 9 sati sjednicu na kojoj će biti razmotrena trenutna situacija s obzirom da je premijer KS Mario Nenadić podnio ostavku koju je u petak prihvatila Komisija za izbor i imenovanja Skupštine KS.

Tako sjednica koja je zakazana za danas povodom zahtjeva 18 zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS i nema svoju svrhu jer se ne mogu voditi dva paralelna procesa.

Premijer Nenadić je rekao da je spreman i povući svoju ostavku ako Skupština KS želi nastaviti s procedurom izglasavanja smjene Vlade KS.

Svoju ostavku najavio je i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik iako je Klub Bošnjaka za 24. novembar zakazao sjednicu na kojoj bi bio smijenjen.

“Tri stava pred kraj moje ostavke jasno kažu da u slučaju da Skupština ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja, potvrđujem da sam saglasan s tom procedurom i da ću u tom slučaju ostavku podnijeti odmah po izglasavanju. Nema nijednog razloga da u ponedjeljak ovaj proces ne bude okončan i da se otvori mogućnost za imenovanje mandatara i preuzimanje dužnosti nove vlade. Mi imamo zakonsku mogućnost da 48 sati prije sjednice Skupštine dostavimo svoje izjašnjenje i upravo danas na sjednici Vlade KS koja je u toku mi ćemo i konkretizovati naš dogovor na koji način ćemo pripremiti izjašnjenje za Skupštinu. Zamolit ću kolege iz Skupštine da se danas ili sutra odrede o ostavci”, izjavio je Nenadić.