Profesor napravio projekciju: Kako bi izgledala Skupština KS da se sutra održe izbori

Dr Sc. Vedad Pašić, vanredni profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, napravio je projekciju za Skupštinu Kantona Sarajevo na osnovu rezultata lokalnih izbora.

Projekciju je objavio na svom Facebook profilu, a kako navodi profesor Pašić, kada bi se glasanje za gradska/općinska vijeća uzelo kao osnova za glasanje za kantonalnu skupštinu (što dakako treba uzeti s rezervom, no dosta je dobra aproksimacija), na osnovu do sada obrađenih glasova na području Kantona Sarajevo, sastav Skupštine KS bi bio sljedeći:

Stranka demokratske akcije (SDA) dobila bi jednog više zastupnika, odnosno imala bi jednog više.

Stranka Narod i pravda (NiP) ostvarila bi najveći rast, dobila bi četiri više poslanika, što bi u konačnici značilo da bi ukupno imala 10 poslanika.

Pad bi osjetili Naša stranka (-1, ukupno 4); Socijaldemokratska partija (-1, ukupno 3), Stranka za bolju budućnost (-2, ukupno 2) i Demokratska fronta (-2, ukupno 1).

Na istom bi ostali Pokret za promjene (2 poslanika) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (2 poslanika).

1. SDA 11 poslanika (+1)
2. NiP 10 poslanika (+4)
3. NS 4 poslanika (-1)
4. SDP 3 poslanika (-1)
5. PzP 2 poslanika (+2)
6. NBL 2 poslanika (+0)
7. SBB 2 poslanika (-2)
8. DF 1 poslanik (-2)

Kako je naveo profesor Pašić, BOSS ne prelazi izborni prag i gubi jednog poslanika.

“Potpuna je dominacija desnih stranaka, a najveći dobitnik je definitivno NiP, a najveći gubitnici DF i SBB, uz SDP, NS i BOSS… Ono što je interesantno jeste vanredno mala izlaznost, odnosno samo nešto više od 163 hiljada obrađenih glasova, uz vrlo malo preostalih neobrađenih mjesta… Četvorka međutim komotno formira vlast sa 19 poslanika“, navodi on.

PROJEKCIJA KANTON SARAJEVO

Kada bi se glasanje za gradska/općinska vijeća uzelo kao osnova za glasanje za kantonalnu…

Posted by Vedad Pašić on Thursday, November 19, 2020