Protesti u Madridu: Zdravstvo nije na prodaju

Preko 10.000 osoblja se danas pronašlo na ulicama Madrida u znak podrške “Bijelog vala” kako bi protestovali protiv smanjenog ulaganja u zdravstvo. 

Regionalna vlada Madrida odbacila je tvrdnje da pravi rezove i ukida neke zdravstvene usluge. Dok se u međuvremenu gradovi i ulice pune kupaca pred Božić, što je izazvalo strah od novog talasa pandemije, a Španije zasigurno ne bi mogla podnijeti još jedan val koronavirusa.

Bijeli val je socijalni pokret koji zahtjeva od Vlade da podrži Primarnu i bolničku njegu uz angažovanje većeg broja zdravstvenih radnika.

Predstavnici 13 sindikata koji su prvenstveno zakazali proteste zahtijevaju povećanje broja zdravstvenih radnika. Poret toga, kritikuju i izgradnju bolnice Izabel Zendal, koja je trebala biti otvorena 1. decembra.

“Hoće otvoriti bolnicu kako bi se uslikali, ali nemaju dovoljno zdravstvenih radnika” izjavio je Jaime Cerdun, generalni sekretar CCOO-a, odnosno radničke komisije.

Glasnogovornica pokreta “Sanitarios necesarios”, Dora Garcia je izjavila kako je inaguracija Zendal bolnice uvreda za građane.

“Radi se o milionskom trošku, a pri tome se smiju građanima. Ljudi napuštaju svoje poslove, zdravstveni radnici ne mogu biti u radnom odnosu samo nekoliko mjeseci, dana ili sedmica”, dodala je.

Međutim, ono što je bitno napomenuti jeste da ukidanje određenih zdravstvenih usluga nije novi pojam za Madrid i za javno zdravstvo, unatrag nekoliko godina, javno zdravstvo u Španiji je bilo izloženo mnogobrojnim smanjenjem budžeta.