Raketa SpaceX u subotu kreće na Međunarodnu svemirsku stanicu sa četiri astronauta

Troje NASA-inih astronauta i jedan japanski astronaut u subotu odlaze na šestomjesečnu operativnu misiju s raketom SpaceX na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

 

Ovom misijom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država u maju nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

 

 

Kapsula Crew Dragon je službeno odobrena u utorak od strane NASA-e, a konstruisao je SpaceX za prijevoz astronauta redovnim letovima. Kapsula je ocijenjena sigurnom.

Kompaniju SpaceX osnovao je poduzetnik Elon Musk.

 

Muskova raketa se pokazala uspješnom u misiji od maja do augusta, tokom koje su dvoje astronauta otišli na ISS i vratili se na Zemlju bez poteškoća.

 

 

Raketa će poletjeti u subotu u 19:49 sati iz svemirskog centra Kennedy, na Floridi. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi. Najavljene su povoljne meteorološke prilike.

Na ISS bi trebala pristati nakon osam i pol sati, u nedjelju u 10:20 sati.

 

 

Ovom misijom kapsula Dragon će postati glavni ‘taksi’ NASA-e, dok se čeka da bude spremna Boeingova kapsula Starliner koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije iduće godine.