Ruska vakcina protiv koronavirusa će imati nižu cijenu od Pfizerove i Modernine vakcine

Programeri prve svjetske vakcine protiv koronavirusa su najavili da će cijena Sputnika V biti mnogo niža od cijene vakcina koje su razvile američke farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna.

Objavljene cijene od 19,5 dolara po dozi vakcine “Pfizer” i 25 do 37 dolara po dozi vakcine “Moderna” zapravo znače cijene od 39 i 50 do 74 dolara po osobi, pošto su jednoj osobi potrebne dvije doze vakcina.

Rusija je 11. augusta postala prva država na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa, nazvanu Sputnik V. Vakcinu, koja se temelji na humanoj adenovirusnoj vektorskoj platformi, razvio je Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology i trenutno završava klinička ispitivanja faze 3.

Uzorci Sputnika V već su isporučeni Indiji, Mađarskoj, Jermeniji, Bjelorusiji i drugim zemljama na ispitivanja. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da su desetine drugih zemalja također izrazile želju da kupe ruske COVID vakcine, uključujući EpiVacCorona, koja je registrovana u oktobru.