Sarajevski studenti i danas izašli na ulice: “Trebamo li podršku potražiti u drugim zemljama?”

Studenti medicinske grupacije fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas sa simboličnim početkom u 11:55 sati nastavili su trodnevne proteste koji su započeli jučer, zbog zahtjeva koje nadležni nisu ispunili.

Današnja protestna šetnja sarajevskih studenata započela je ispred Fakulteta zdravstvenih studija, a završila ispred Rektorata UNSA. Sarajevskim studentima otkucalo je pet do 12 i odlučni su u borbi za svoja prava. Protestna šetnja odvija se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, studenti poštuju fizičku distancu kao i obavezu nošenja zaštitnih maski.

Pojedine poruke istaknute na protestima i danas su bile: “Ko će sutra da nas liječi? Bez obrazovanja, bez budućnosti. Ovo se tiče i tebe. Obrazovanje je pravo, a ne privilegija. Trebamo li podršku potražiti u drugim zemljama?”

Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)
Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)

Naime, sarajevski studenti prije nekoliko dana pokrenuli su javni, online protest zbog nezadovoljstva u obrazovanju, ali pošto rješenja još uvijek nema oni su se odlučili da organizuju trodnevnu protestnu šetnju.

Proteste su najavili na Facebook stranici “Borba za studentska prava 2020”, gdje su istakli:

“Obavještavamo javnost da smo uradili sve što je bilo u našoj moći da ove probleme riješimo bez javnog okupljanja, međutim kako naši problemi još uvijek nisu riješeni, nadležne institucije su nas primorale da i ovaj način traženja naših prava iskoristimo”.

Borba za studentska prava 2020
Dan osmi – rješenja još uvijek nema!

Obavještavamo javnost da će aktivnosti u ovoj…

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Ponedjeljak, 2. Novembar 2020.

Podsjećamo, sarajevski studenti proteste su započeli 26.10. ove godine kada su se obratili javnosti te iznijeli svoje zahtjeve, tražeći od nadležnih adekvatna rješenja.

Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)
Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)

Prvog dana javnog protesta studenti su poručili: “Na našem satu je sada 5 do 12, ali kada je vrijeme za promjene u pitanju, 12 sati je davno prošlo!”

Također, bitna poruka talijanskog književnika, Italina Calvina koja je istaknuta i na Facebook stranici “Borba za studentska prava 2020”, a koju su mnogi studenti podijelili glasi:

“Zemlja koja uništava svoje školstvo, ne čini to nikada samo zbog para, jer joj nedostaju sredstva, ne!

Jedna zemlja koja uništava obrazovanje je odveć pod vladavinom onih koji od širenja obrazovanja strahuju, jer neobrazovanim narodom lakše se manipuliše.”