Sarajevski studenti nastavili proteste: “Bez obrazovanja, bez budućnosti”

Studenti medicinske grupacije fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas sa simboličnim početkom u 11:55 nastavili su proteste koji su započeli prije dva dana zbog zahtjeva koje nadležni nisu ispunili.

Naime, danas je treći dan kako studenti izlaze na ulice Sarajeva kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, ali i zatražili da se ispune njihovi zahtjevi.

Sarajevskim studentima otkucalo je pet do 12 i odlučni su u borbi za svoja prava. Protestna šetnja odvija se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, studenti poštuju fizičku distancu kao i obavezu nošenja zaštitnih maski.

Pojedine poruke istaknute na protestima i danas su bile: “Ko će sutra da nas liječi? Bez obrazovanja, bez budućnosti. Ovo se tiče i tebe. Obrazovanje je pravo, a ne privilegija. Trebamo li podršku potražiti u drugim zemljama?”

Podsjećamo, sarajevski studenti javne, online proteste su započeli 26.10. ove godine kada su se obratili javnosti te iznijeli svoje zahtjeve, tražeći od nadležnih adekvatna rješenja.

U 11:55 ide live sa protesta – pratite nas i na taj način dajte podršku borbi za studentska prava.

Zbog loše…

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Petak, 6. Novembar 2020.

Prvog dana javnog protesta studenti su poručili: “Na našem satu je sada 5 do 12, ali kada je vrijeme za promjene u pitanju, 12 sati je davno prošlo!”

Također, bitna poruka talijanskog književnika, Italina Calvina koja je istaknuta i na Facebook stranici “Borba za studentska prava 2020”, a koju su mnogi studenti podijelili glasi:

“Zemlja koja uništava svoje školstvo, ne čini to nikada samo zbog para, jer joj nedostaju sredstva, ne! 

Jedna zemlja koja uništava obrazovanje je odveć pod vladavinom onih koji od širenja obrazovanja strahuju, jer neobrazovanim narodom lakše se manipuliše.”