Šatro/ Roditelji u Sarajevu ugrađuju djecu GPS čipove radi lakšeg pronalaženja

Nakon što je glavni grad Bosne i Hercegovine postao drugi najzagađeniji grad na svijetu, odmah poslije standardno nezgodnog Kabula, roditelji su počeli mahom da čipuju svoju djecu.

Naime, roditelji su počeli da naručuju mini GPS čipove za svoju djecu kako bi ih mogli naći ispred zgrade, u bašti kuće ili dok ih čekaju da izađu s treninga.

“Na početku smo počeli da obilježavamo djecu trakicama u različitim bojama. Međutim, desio se problem, jer nemamo dovoljno različitih boja za količinu djece, pa su neki roditelji stavljali iste trakice i onda smo miješali djecu. Nedavno je komšija Enver pokupio moje dijete, a ja sam pokupila malu od Alme. Ona živi na Dobrinji pa sam ja morala da joj vraćam dijete, nakon što smo razmijenili slike djece na Viber grupi “Karate roditelji Novi Grad”. Sad smo naručili te neke čipove iz Kine. Nisu mnogo skupi bili, a kažu ljudi iz Kabula i Delhija da su dosta efikasni”, rekla je Amela Tač iz Sarajeva, majka malog Amara koji ide u treći razred osnovne škole.

Dodala je kako joj je jedina briga da će se signali pomiješati ili će čipovi prestati raditi.

“Razmijenili smo dobre prakse s tim roditeljima koji imaju već malo duže iskustva s traženjem djece u smogu i magli, pa su nam preporučili jednu kompaniju. Jedino se malo brinem oko toga što ne znamo kako se nositi s tim ako se signali pomiješaju ili čip prestane raditi. Onda ćemo imati veliki problem, jer trakice nismo spremili. Oslanjamo se na tehnologiju”, rekla je Tač.

Od nove Vlade Kantona Sarajevo će roditelji tražiti subvencije za čipove za djecu, te je već pokrenuta inicijativa gdje se planira lobirati za masovno čipovanje kako bi roditelji mogli pronalaziti svoju djecu u sarajevskom smogu, piše Šatro.