Savjeti: Šta učiniti kada opečete jezik na vruću hranu

Nakon što opečete jezik na vruću hranu ili piće, više ništa nema okus, a jedino što želite je što prije ublažiti bol.

Donosimo 10 načina kako si možete pomoći u takvoj situaciji:

1. Isperite jezik slanom otopinom
Otopite par kašičica soli u čaši vode i tada tu otopinu lagano promućkajte u ustima prije nego je ispljunete. Slana voda ima antiseptički učinak.

2. Umočite jezik u mlijeko
Mlijeko ima ublažujuće svojstvo koje će vam pomoći brzo smiriti bol. Umočite jezik u hladno mlijeko i pričekajte nekoliko trenutaka dok vam ne bude bolje. Postupak možete ponoviti ako se bol vrati.

3. I med pomaže
Ne samo da ublažava bol, nego ima i dobar okus. Znanost je također potvrdila da med ublažava opekline i ako niste alergični, mogao bi vam postati omiljeni lijek kada si opečete jezik. Uzmite izdašnu kašiku meda i stavite je u usta te držite na jeziku koliko dugo možete prije nego progutate.

4. Žvakaća guma s mentolom
Ovo je jednostavan i brz lijek koji vam može pomoći zahvaljujući mentolu koji pomaže u aktiviranju područja osjetljivih na hladnoću. Pružit će vam osjećaj hlađenja, pa ćete se osjećati bolje. Stavite komadić žvake od metvice tačno na bolno područje i nemojte ga žvakati. Pazite da ga tamo ne ostavljate predugo, pogotovo ako ste općenito preosjetljivi na proizvode od metvice.

5. Aloe vera
Aloe vera je prirodni lijek koji se preporučuje za liječenje opekotina prvog i drugog stupnja. Može značajno smanjiti vrijeme zacjeljivanja opeklina i pružiti vam olakšanje već pri prvom nanošenju. Samo iscijedite sok od aloe ravno na jezik i držite ga tamo neko vrijeme.

6. Poližite malo čokolade ili šećera
Šećer u granulama koristi se za liječenje rana koje teško zacjeljuju. Pomoći će i u ublažavanju početne boli. Stavite kockicu šećera na jezik i pritisnite je na nepce. Umjesto šećera možete koristiti i čokoladu.

7. Kockica leda
Nikako nemojte kockicu leda lizati opečenim jezikom, ali možete na bolno područje nakapati malo ledene vode dok se kockica topi u vašim rukama.

8. Umočite jezik u jogurt
Laktobacili dobri su za smanjivanje rizika od infekcije. Umakanje jezika u jogurt, kefir ili neki sličan probiotički proizvod pomoći će vam izbjeći infekciju nakon što ste se jako opekli.

9. Dišite s isplaženim jezikom
Ako ste opekli jezik, nemojte zatvarati usta. Pokušajte jeziku i ustima dati što više zraka, a za tako nešto se možemo ugledati na pse. Samo dišite s isplaženim jezikom i to će vam nakratko pomoći ukoliko ste upravo nečime opekli jezik.

10. Pomirišite cvijet kroz nos
Možete pokušati i s distrakcijom. Ukoliko pokušate, recimo, pomirisati cvijet kroz usta, prestat ćete razmišljati o boli i koncentrirat ćete se na zadatak, piše Brightside.