Semir Efendić: Svi su glasovi još jučer izbrojani, danas nije bilo brojanja

Semir Efendić, aktuelni načelnik, a sve su prilike i novi- stari načelnik, Općine Novi Grad oglasio se nakon večerašnjeg okupljanja pristalica i simpatizera Naroda i pravde i “Četvorke”.

Okupljanje je bilo organizovano zbog sumnje u regularnost brojanja glasova, a pridružio se i Efendićev protukandidat Adnan Delić.

Kako je kazao Efendić, svi listići su sinoć izbrojani i danas nije bilo brojanja.

Prebrojavanje glasova za načelnika završeno je sinoć prije 10 sati kada smo i objavili rezultate. Također u toku noći završeno je i prebrojavanje glasova za Općinsko vijeće, i to znaju svi politički subjekti jer su imali posmatrače na svim biračkim mjestima, kao što znaju i rezultate. U općinama nema nikakvih neizbrojanih listića. Danas niko ništa nije brojao, samo je CIK postepeno u sistem unosio rezultate sa svih biračkih mjesta prebrojanih sinoć. Ni nakon toliko izbornih ciklusa, neki nažalost nisu naučili ništa o izbornom procesu“, kazao je.

Dodao je da, ukoliko CIK odluči o ponovnom brojanju, svi mogu delegirati posmatrače.

Kroz civilizovan proces moći će pratiti prebrojavanje kao i na biračkim mjestima, tako da nemaju potrebe za bilo kakvim okupljanjima. Prilikom objave rezultata od sinoć nedostajao je rezultat sa jednog biračkog mjesta. Kada se i ono uračuna, broj osvojenih glasova za načelnika na svim biračkim mjestima u općini Novi Grad je 20,531. Sljedeći kandidat ima oko hiljadu glasova manje“, zaključio je Efendić.