Skupština KS usvojila brojne zaključke u vezi zdravstvenog sistema i borbe sa koronavirusom

Sjednica Skupštine KS prekinuta je u 19:20 nakon skoro cjelodnevnom zasjedanja, nakon što je razmatrana tačka 2. o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u KS.

Usvojeni su zaključci više zastupnika, a koji se tiču borbe sa koronavirusom i unapređenja rada zdravstvenog sistema, a usvojeno je i 16 zaključaka koje je predložio Klub SDP BiH sa 22 glasa za.

Između ostalog obavezuje se Vlada KS da centralizira rezultate testiranja u KS i objavljuje ih u medijima isključivo preko ovlaštenog predstavnika Kriznog štaba.

Obavezuje se Vlada KS da formira Krizni štab Ministarstva zdravstva KS koji će biti imenovan isključivo od sedam članova i to obavezno od jednog epidemiologa koji će biti na čelu Kriznog štaba, infektologa, genetičara i pulmologa, te ostala tri člana. Obavezuje se Vlada KS i resorno ministarstvo da hitno iskoristi sve postojeće kapacitete u vlasništvu Kantona Sarajevo, kako bi se proširili kapaciteti testiranja u interesu građana KS obavezuje se Vlada KS da organizuje veći broj Drive-in punktova sa kojih će uzorci direktno ići u ranije dogovorene laboratorije.

Obavezuje se Vlada KS da hitno odobri prijem dodatnog medicinskog osoblja. Obavezuje se Vlada KS da odobri uključivanje i privatnog zdravstvenog sektora po potrebi i po potrebnim profilima u borbi protiv pandemije korona virusa.

Vlada se obavezuje da nabavi dovoljno vakcina za imunizaciju rizičnih grupa. Da se izvrši provjera stanja medikamenata u apotekama, da se zaštiti medicinski i zdravstveni kadar, da se smanji hospitalizacija, organizirati rad u smjenama. Da Vlada KS obaveže Toplane da vrše kontinuirano zagrijavanje stanova i kada je temperatura veća od 12 stepeni zbog starije populacije. Vlada će o svim ovim zaključcima jednom mjesečno izvještavati Skupštinu KS“, navedeno je.

Usvojen je i prijedlog Elmedina Konakovića da se formira Komisija koja će obići sve zdravstvene ustanove koje finansira KS te da će na terenu utvrditi stvarno stanje i o tome obavijestiti Skupštinu KS. Komisiju čine: Jasmina Bišćević Tokić, Elmedin Konaković, Sead Milavica, Amra Junuzović Kaljić, Zvonko Marić, Igor Stojanović i Neira Dizdarević.

Drugi zaključak je da se dostavi Skupštini KS broj pacijenata koji su hospitalizirani na KCUS-u za mjesec oktobar i novembar.

Informacija se traži od Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo. Rok za dostavu podataka je tri dana.

Skupština je usvojila i zaključke zastupnice Segmedine Srna Bajramović.

Obavezuje se ZZO KS da sve podatke iz BIS-a (Bolnički informacioni sistem), a naročito broj hospitaliziranih bolesnika na svakoj klinici, broj pregleda, broj laboratorijskih nalaza učini dostupnim javnosti kako bi svaki građanin imao uvid u stanje svih javnih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Obavezuje se ZZO KS da odmah sve podatke objavi na svojoj web stranici i na dnevnoj bazi ih ažurira. Obavezuje se ZZO KS da ukoliko je neki od podataka povjerljiv da ih posebno dostavi svakom zastupniku Skupštine Kantona Sarajevo. Obavezuje se ZZO KS da odmah pristupi realizaciji gore pomenuth zaključaka, a Skupštinu izvijesti o učinjenom u roku od sedam dana“ navodi se.

Usvojen je jo jedan set zaključaka zastupnice Srna Bajramović kojim se obavezuje ZZO KS da shodno članu 21. važećeg Ugovora o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima Kantona Sarajevo sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu izvrši kontrolu izvršenja svih obaveza koje je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu preuzeo pomenutim ugovorom.

Obavezuje se ZZO KS da shodno Ugovoru o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima Kantona Sarajevo sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu utvrdi da li je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu izvršavao u 2020. godini sve obaveze pružanja zdravstvenih usluga osiguranim licima Zavoda, te izvrši korekciju utvrđene naknade ukoliko je potrebno. Obavezuje se Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom da u okviru svojih nadležnosti utvrdi zakonitost postupanja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu po pitanju pružanja zdravstvenih usluga osiguranim licima Zavoda i namjensku dodjelu kao i trošenje sredstava predviđenih za te svrhe. Obavezuju se ZZO KS da o poduzetim koracima i utvrđenom stanju obavijesti Skupštinu Kantona Sarajevo u roku od mjesec dana.“

Još uvijek nije poznato kada će biti održan nastavak sjednice Skupštine KS na kojoj bi se trebao utvrditi i datum sjednice da izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.