Skupština KS usvojila izmjene moratorija o zapošljavanju: Mario Nenadić spreman podnijeti ostavku

Nastavljena je 30. radna sjednica Skupštine KS, a zastupnici razmatraju brojne tačke koje su ostale na dnevnom redu.

Premijer KS Mario Nenadić kazao je da moratorij o zapošljavanju pravi smetnje realizaciji brojnih pitanja, a posebno borbe protiv koronavirusa.

„Danas je 51. dan od uspostave moratorija i molim da ga ograničite ili suspendujete. Molim da mi ne zamjerite ako zvučim alarmantnno ali stanje u nekim resorima je baš takvo.

U problemu su javne nabavke, kaže da nemogućnosti je potpisivanje radno-pravnih ugovora radnika u zdravstvu.

“Stipendije za djecu boraca i šehida ne mogu se podijeliti jer nema upravljačke strukture. Brojne institucije ne mogu raditi pravilnike o sistematizaciji, nemogućnost registracije u komunalnim preduzećima, neophodni su radnici na isporuci komunalnih usluga. Do 1.12. 150 radnika u komunalnoj privredi koji su primljeni na godinu ostat će bez posla, svako popodne i vikende sam se pretvorio u referenta Ministarstva zdravstva.

Puno je zaraženih mnogi su na bolovanju, a nema ih ko zamijeniti. Ogroman broj akata je na čekanju. Naredbe Kriznog štaba KS nema ko realizirati. Dio kadra bi se mogao riješiti kroz interni premještaj ali i to je zabranjeno. Svakodnevno dobijamo prijetnje rukovodilaca socijalnih ustanova zbog ugrožavanja života korisnika. Molim za razumijevanje po ovom pitanju. Zadnjih mjesec dana radimo i bez ministra privrede. Na mene je veliki pritisak od članova Vlade KS, teško mi je kao pravniku to pravdati ali mi je teško poštovati moratorij.

Oko određenih pitanja se sedmicama vrtimo ukrug. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra. Molim da suspendujete ili olakšate moratorij, možete dozvoliti privremeno imenovanje upravljačkih struktura na 30, 60 dana. Može se vršiti kontrola. Ja sam kao premijer spreman i tokom ove sjednice podnijeti ostavku i time ubrzati promjenu Vlade KS.

Molimo vas da suspendujete moratorij ili makar u zdravstvu bezuvjetno, za ostale oblasti da se zapošljavanje omogući uz kontrolu“, kazao je Nenadić.

Zastupnica Jasna Duraković (SDP BiH) kazala je da je uputila dopune Zaključke o moratoriju na zapošljavanje u KS kojim se dodatno koriguje zaključak i čime se rješavaju ovi problemi.

“Molim vas da uzmete u obzir činjenicu da smo s ovim dopunama obuhvatili sve ove probleme, kulturne institucije, zdravstvene, upravljačke strukture”, kazala je Duraković.

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik je pročitao dopune zaključka koje su predložene. Između ostalog Vlada KS može produžiti mandate upravljačkim strukturama, kao i da se niz institucija izuzima iz moratorija, da se omogući produži rad na određeno vrijeme.

21 zastupnik je podržao izmjene čime je Skupština KS usvojila ovaj zaključak.