Stanivuković: Svako ima pravo na svoje opredjeljenje, dovoljna jedna “gay parada” u Sarajevu

Novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković gostovao je večeras kod Senada Hadžifejzovića, gdje su, između ostalog razgovarali o antifašizmu i eventualnoj povrci ponosa u Banjoj Luci. 

Na početku samog intervjua prikazan je video na kojem Srđan Puhalo komentira neke od Stanivukovićevih izjava, a posebno o onima koje se tiču genocida počinjenog u Srebrenici.

Hadžifejzović je sa Stanivukovićem razgovarao i o Četvorkinom izboru za gradonačelnika Sarajeva.

Najmlađi gradonačelnik Banje Luke kazao je i da postoji dovoljno “gay parada”, te da nije potrebno da se održi i u Banjoj Luci.

“Neka svako radi što u dubini sebe osjeća”, odgovorio je na upit da li podržava LGBT populaciju i dodao:

“Svako ima pravo na sve vrste opredjeljenje. Mislim da je jedna gay parada dovoljna u Sarajevu, za čitavu zemlju. Mislim da je to sasvim dovoljno. Ovdje ima gay parada, dovoljno. Mislim da nema potrebe u Banjoj Luci“, kazao je gostujući na televiziji Face.

Smatra, kao gradonačelnik Banje Luke, da su to vrijednosti koje ne trebaju da se na taj način promovišu na trgovima.

“Smatram da niko u Banjoj Luci nije ugrožen, ni vjerski, ni nacionalni, ni po bilo kojoj opredjeljenosti. Ako neko želi da izrazi takvu vrstu svog stava, do Sarajeva je dva i po-tri sata i svake godine ima ovdje. Ima u Beogradu, evo i u Sarajevu”, poručio je.


Kazao je da je on Srbin i prvoslavac te da “gay parada” nije u duhu naroda kojem pripada.

Na pitanje da li je u duhu Bošnjaka i muslimana u Sarajevu, Stanivuković odgovara da svako ima pravo da odluči i donese odluku.

“To neće biti za vrijeme mog mandata u Banjoj Luci“, a na konstataciju da će biti ako mu narede dodao: “Hajde da vidimo ko će organizovati u Banjoj Luci.”