Studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu: “Ko ovdje studente pravi budalama, u koju svrhu plaćam ISSS?”

Studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu opisala je na svom Facebook profilu kako izgleda jedan dan studenta Univerziteta u Sarajevu, ističući kako počinje prije svega nervnim slomom.

Naime, pri samom dolasku čekate u redu s masom studenata kako bi stigli na red, međutim već u 14 sati vrata se zatvaraju iako su studenti čekali od ranih jutarnjih sati.

“Nakon što dođete do zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu shvatite da su vrata zaključana, pozvonite i javi vam se glas koji kao papagaj ponavlja da studentska služba sada radi samo od 10 do 14h. Zašto? Zbog pogoršane epidemiloške situacije u Sarajevu. Nakon što već tu shvatite da je vrag odnio šalu čekate i već u 10h ispred zgrade imate prizor sa slike. Kako ovo prevenira pogoršavanje epidemiološke slike u Sarajevu? Ne znam. Znam samo da stvara još goru situaciju u kojoj masa studenata čeka kako bi došla na red, da bi im se u 14h zatvorila vrata iako su čekali od 8 ujutro sa rečenicom ‘Ne radimo više za danas.'”, istakla je.

Cjelokupna situacija i neorganizovanost dovela je studenticu Adnu Sokolović do trenutka da se zapita ko studente zapravo pravi budalama.

“Ako slučajno uspijete ući u zgradu fakulteta i doći do sada već imaginarne studentske službe da podignete papir koji ste naručili prije sedam dana putem ISSS-a kojeg plaćate 20KM svake godine a kojeg održava UTIC plus d.o.o., dobijete odgovor da ‘papir nije obrađen, trebaš predati drugi papir na službu, da bi dobio prvi papir’. U koju svrhu onda plaćam ISSS? Ko radi na njemu, što on ne radi? I ko ovdje studente pravi budalama?“, napisala je.

Studentskoj službi, kako ističe, potrebna su dva dana za printanje jednog papira a već treći mjerec nedostaje potpis šefice studentske službe.

“Nakon što ti na studentskoj službi kažu da im treba dva dana da isprintaju jedan papir, da evo već treći mjesec ‘fali potpis šefice službe’ na molbi za ekvivalenciju predmeta, da da bi upisali ocjenu koja fali moram da dođem do profesora koji će potpisati još jedan papir, odeš do kabineta šefice službe i ona naravno nije na svom radnom mjestu. What a surprise”, istakla je.

Do 11 sati već je moguće da student dobije “nervni slom” a svakako čekajući u dugim redovima moguće je i da dobiju koronavirus, piše Adna.

“Nakon svega ovoga do 11h si već dobio nervni slom, a onda shvatiš da će vrlo vjerovatno svi studenti koji su se jutros probudili i trebaju nešto od fakulteta/univerziteta danas doživjeti nervni slom. A vjerovatno će isto da dobiju i ljudi sa studentske službe, jer na kraju oni su tu jer prate naređenja “sa vrha”. I pored toga, možda usput pokupe i koronu.

Zato kako niko ne bi doživljavao nervne slomove, ja više ne molim, nego zahtjevam da Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu napokon počne da radi za studente i da zahtjeva da se pravi problemi riješe, a Univerzitet Sarajevo da nauči koristiti mehanizme koji olakšavaju svima procese, kao npr. mail!

Toliko za dobro jutro”, poručila je.

Dan jednog studenta na Univerzitet u Sarajevu počinje sa nervnim slomom.

Nakon što dođete do zgrade Filozofski fakultet…

Posted by Adna Sokolović on Utorak, 10. Novembar 2020.

Svakako objava ove studentice ispraćena je i komentarima brojnih kolega, studenata kako Filozofskog tako i ostalih sarajevskih fakulteta, koji većinom imaju slična iskustva.

“Na Pravnom fakultetu gdje kada nazoveš (dobio si ih nakon sedam dana zivkanja) i kazes da ti trebaju potvrde i biblioteka a da jos nisi upisan dobiješ odgovor: ‘Halo djevojko, ne zanima me’ i spuste ti slusalicu”.

“A kada se vratis kući, čekaju te predavanja na jednoj platformi,vježbe na drugoj,zadaća na trećoj,pristup meetingu na nekom zajedničkom mailu studenata, a konsultacije sa profesorom na četvrtoj platformi kojoj ces imati pristup tek kada ti tehnička podrška kreira nalog,a do sada ti se niko iz podrške ne javlja,iako si poslao milion i jedan mail sa upitom.

Najneorganizovaniji fakultet po pitanju odvijanja online nastave je filozofski. Profesorima je dat na volju izbor platforme i aplikacije koju ce koristiti, od skype, moodle-a,teams-a,bisera,webmail-a,zoom-a i svi profesori koriste različitu aplikaciju. štancaju materijal, spominju ispite,a pola studenata još nije ni dobilo pristupne mailove..Strašno.”

Navedeni komentari samo su neki od brojnih u kojima su studenti iskazali svoje nezadovoljstvo i loše iskustvo prilikom studiranja, čime im je otežano normalno fukcionisanje nastave, ali i uopšte studiranja.