Turska će dio vakcina za koronavirus poslati u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Istanbulu sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je poželio dobrodošlicu predsjedavajućem Džaferoviću te izrazio zadovoljstvo susretom nakon njegovog povratka iz službene posjete Islamskoj Republici Pakistan.

Džaferović je na sastanku sa predsjednikom Republike Turske raspravljao oo trenutnoj situaciji izazvanom pandemijom koronavirusa, koja je utjecala na sve zemlje svijeta. Tokom sastanka sagovornici su izrazili žaljenje zbog velikog broja preminulih i zaraženih koronavirusom. Posebnu pažnju tokom razgovora predsjedavajući Džaferović i predsjednik Erdogan su posvetili načinima na koje se mogu ublažiti posljedice pandemije u segmentu liječenja i spašavanja ljudskih života uslijed koronavirusa, a također su razgovarali i o potrebi nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Predsjednik Republike Turske je upoznao predsjedavajućeg Džaferovića kako je Turska u fazi nabavke vakcina za koronavirus, te da će u narednim mjesecima dio tih vakcina biti upućen u Bosnu i Hercegovinu. Između ostalog, također je naglasio i da će Turska nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa, uključujući i nabavku vakcina, koje su neophodne.

Tokom današnjeg sastanka razgovarali su i o bilateralnim odnosima između Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Džaferović je informisao predsjednika Turske o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o odnosima u regionu. Također je bila riječ i o investicionim projektima koje je Turska spremna realizirati, te ulaganjima privrednika iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, a posebna pažnja je posvećena projektu autoputa Sarajevo-Beograd, kao i finalizaciji priprema za početak izgradnje istog.

Predsjedavajući Džaferović i predsjednik Erdogan su se na današnjem sastanku složili da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose. Istakli su opredjeljenje da se odnosi u svim segmentima unaprijede, posebno na ekonomskom planu. Razgovarano je o Ugovoru o slobodnoj trgovini s ciljem da se robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Turske poveća na jednu milijardu dolara.