U Kantonu Sarajevo danas 428 novozaraženih, hospitalizovano 238 oosba

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata obrađena su 1.002 uzorka, od čega je potvrđeno 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ukupnog broja zaraženih 274 osobe se nalaze u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti od ranije oboljelih.

Zabilježeno je devet smrtnih slučajeva, a član Kriznog štaba KS Kemal Beganović je pojasnio da su za tri smrtna slučaja podaci naknadno dostavljeni, što znači da je u protekla 24 sata preminulo šest osoba.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u KS je porastao na 166, dok se oporavilo 397 osoba. Beganović je kazao da se broj oporavljenih i novozaraženih približava jedan drugom te da je to dobra vijest.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizovano 238 osoba. Od toga je 148 na KCUS-u, a 90 u Općoj bolnici. U prethodna 24 sata iz izolatorija je otpušteno 18 pacijenata.

U Kantonu Sarajevo su prema jutrošnjem izvještaju aktivna 5.986 slučaja, a izliječeno je ukupno 8.380, osoba. Od 30. januara do danas je registrovano ukupno 14.532 zaraženih u KS.

Beganović je kazao da je u pripremi novi stacionar za opservaciju koji bi se trebao uskoro otvoriti.

“Narednih dana bit će potpuno osposobljen. Krizni štab radi na organizacijskoj pripremi i rasporedu kadrova koji će služiti kao prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja”.

Džafer Hrvat, načelnik uniformisane policije Uprave policije MUP KS kazao je da Uprava polciije aktivno djeluje kada je riječ o naredbama za čije provođenje je zadužena Uprava policije MUP KS.

Kada je riječ o poštivanju mjere nošenja maski na otvorenom preko usta i nosa od 17. oktobra do danas je izdato 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave zbog nenošenja maske.

“Druga naredba je ograničenje kretanja građana u periodu od 23 do 5 sati koju je donio Federalni krizni štab i za 48 sati je izdato 13 prekršajnih naloga, a kazne se kreću od 500 do 1.500 KM. Pozivam i apelujem na građane da se suzdrže od bespotrebnog kretanja da poštuju naredbe. Primorani smo da zaštitimo građane od neodgovornih građana i za to će snositi sankcije”, kazao je Hrvat.