U KCUS-u i Općoj bolnici više od 350 Covid pacijenata, mogu li se kapaciteti proširiti

U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ smješteno je skoro stotinu pacijenata pozitivnih na koronavirus sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U izolatoriju Podhrastovi jutros je bilo 90 pacijenata od kojih je 37 u teškom stanju. U izolatorij Podhrastovi smještaju se pacijenti i iz Bosansko-podrinjskog kantona.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upozorili su da rastom broja zaraženih raste i broj hospitaliziranih. Zdravstveni sistem je pod pritiskom, a bolničkih kapaciteta sve manje.

Opća bolnica u Sarajevu popunila je 30 posto odvojenih kapaciteta za Covid pacijente sa ukupno 97 kreveta. KCUS tvrdi, a što je navela i Federalna inspekcija prilikom nadzora, da ima 457 kreveta za Covid pacijente. U jutrošnjem izvještaju KCUS je naveo da ukupno ima 262 Covid bolesnika (90 u Podhrastovima i 172 na drugim klinikama zbog drugih bolesti).

I dok je akcenat na popunjavanju bolničkih kapaciteta, Vlada KS pronašla je moguću lokaciju u kojoj bi se, ako bude potrebe, trebali smjestiti lakši pacijenti koji se nemaju gdje izolovati.

Patria je dobila nezvanične informacije da obje bolnice rade na dodatnim kapacitetima za prihvat Covid pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje.

V.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović u izjavi za Patriju odgovara da se prati stanje.

Sve što imamo stavljamo na raspolaganje građanima Sarajeva. Mi smo mala gradska bolnica sa nešto više od 300 kreveta. Već je blizu stotinu ljudi na odjeljenjima Covid i u opservaciji koji čekaju prijem. U drugom dijelu zgrade liječimo sva ostala oboljenja da ne bi dozvolili ponovno zapuštanje drugih bolesti kojima smo svjedočili ljetos“, kazao je Gavrankapetanović.

Dodaje da samo zajedničkim radom može se prebroditi ova kriza.

U isto vrijeme obavljaju se građevinski radovi na izolatoriju u bivšoj garniznoj ambulanti pored Opće bolnice koja je dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo KS.

Zavod bi trebao sklopiti sporazum sa Općom bolnicom i dati im izolatorij na upravljanje. U prvoj fazi izolatorij će moći primiti 40 pacijenata.