V.d. ministar zdravstva KS Jasna Agić: Zaključeni ugovori sa tri privatne certificirane laboratorije radi ubrzanja testiranja na koronavirus

Vršiteljica dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo Jasna Agić kazala je danas da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS obezbijedio sredstva i proveo postupak za ugovaranje usluga PCR testiranja sa certificiranim privatnim laboratorijama, radi ubrzanja ove procedure u Kantonu, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i zaključcima sa zajedničke sjednice Vlade i Kriznog štaba KS od prošle sedmice.

“Zavod zdravstvenog osiguranja je, u skladu sa Zaključkom Vlade KS, u roku od pet dana uspio pripremiti i donijeti izmjene Plana nabavki za 2020. godinu, raspisati Javni poziv za usluge PCR testiranja, te su tokom vikenda zaključeni ugovori sa tri privatne laboratorije, i to: Privatni mikrobiološko-parazitološki laboratorij, PZU EUROFARM-CENTAR POLIKLINIKA i Privatna zdravstvena ustanova Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje ‘Nalaz’. Tokom dana očekuje se potpisivanje ugovora sa još jednom laboratorijom, ALEA dr. Kandić. Imajući u vidu da je Javni poziv otvoren 14 dana, pozvani su i svi ostali koji ispunjavaju uslove da se prijave, dostave svoje ponude i zaključe ugovore sa Zavodom”, navela je v.d. ministrica Agić.

Istakla je da je na ovaj način omogućeno da se izvrši analiza svih prikupljenih uzoraka u JU Dom zdravlja KS, a dio tih uzoraka je već tokom jučerašnjeg dana dostavljen u privatne laboratorije, odmah po zaključenju ugovora.

“Također, na ovaj način su u narednom periodu osigurani dostatni kapaciteti za blagovremene analize svih uzoraka uzetih od osiguranika, a sve kako bi se građanima pružila adekvatna usluga. Sve privatne laboratorije će biti uvezane u jedinstveni informacioni sistem Zavoda, tako da će građani informacije o svojim nalazima moći dobiti putem viber aplikacije, ukoliko se za takvu vrstu prijema nalaza registruju”, dodala je Agić.

Za ovu namjenu je Zavod do kraja godine osigurao dodatnih 900.000 KM.

“Interesi stanovnika Kantona Sarajevo su nam na prvom mjestu i spremni smo raditi i danonoćno kako bi osigurali uslove za blagovremeno pružanje usluga. U tom smislu, a putem zaključenog sporazuma sa UNDP-jem, Zavod je osigurao nabavke 10.000 brzih antigenskih testova u ukupnoj vrijednosti od oko 220.000 KM. Količina od 2.000 testova je već isporučena, a u narednim danima će biti isporučeno i preostalih 8.000 testova”, naglasila je Agić.

Na novinarski upit “šta treba da se dogodi u KS da prestanemo pričati o sukobu Opšte bolnice i KCUS”, Agić je kazala da “to mora prestati, a prestat će tek kada menadžment zdravstvenih ustanova bude samo radio svoj posao, na način da stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, da se organiziraju i da samo rade svoj posao”. Istakla je da je Vlada osigurala sve što im je potrebno za rad.

“Stalno ih pitamo i provjeravamo šta im je još potrebno za obavljanje njihovih poslova. Zaposlili smo ljude, opremili ustanove, dajemo im novo osoblje, nabavili smo opremu, sve to javno transparentno i bez ikakvih afera. Mora se mijenjati svijest, svi moraju preuzeti odgovornost. Vlada nastupa institucionalno, bez predrasuda, prema svima jednako i sa podrškom. Od struke očekujemo prijedloge i to je to”, odgovorila je Agić.

Na novinarski upit “zašto izolatorij u Željezničkom-školskom centru nije gotov u subotu kada su 24.10. ministri to i obećali”, odgovorila je da “nakon što je predložena ova lokacija, stigla je naredba Kriznog stožera FBiH da sve javno-zdravstvene ustanove u Federaciji imaju zadaću da osiguraju po 30 posto svojih kapaciteta za potrebe liječenja od Covid-a, a da će se, nakon osiguranja i popune tih kapaciteta, ići na popunu i preostalih kapaciteta u javno-zdravstvenim ustanovama, a tek onda će se popunjavati i drugi kapaciteti.

“Ovo rješenje FBiH je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i protokolima koje je propisao federalni ministar zdravstva. Paralelno, u skladu sa zaključcima sa sastanka Kriznog štaba i Vlade KS, objekt su isti dan pregledali nadležni epidemiolog KS i inženjeri UNDP-ja. Ocijenjeno je da objekt ne ispunjava epidemiološke standarde i da je neophodno dosta vremena i sredstava da se objekt stavi u funkciju. Zato se upravo usaglašava jedno alternativno rješenje koje će do kraja sedmice biti objavljeno i realizirano”, istakla je Agić.

Na upit „da li su zaposleni novi zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama“, odgovorila je da je Vlada do sada dala saglasnost na zapošljavanje oko 300 zdravstvenih radnika. U okviru tog broja novouposlenih su i 83 zdravstvena radnika koji su angažovani posebnim projektom Službe za zapošljavanje nedavno, kroz program zapošljavanja 102 nezaposlene osobe.

“Menadžeri institucija trebaju svoje potrebe za kadrom prijaviti Službi za zapošljavanje koja je provela dva postupka s ciljem osiguranja neophodnog kadra. Prvo, napravila je listu nezaposlenih zdravstvenih radnika i time znamo sa čim raspolažemo. Zdravstvene ustanove će po potrebi povlačiti ljude sa ovih listi. Drugo, obratili smo se, odnosno, Služba za zapošljavanje se obratila javno i penzionisanim zdravstvenim radnicima, uz molbu da se i oni stave na raspolaganje, ako su u mogućnosti. Poziv je u toku i otvoren je, dvoje cijenjenih ljekara se već odazvalo”, navela je Agić.

Jedan novinarski upit glasio je i “hoće li Kanton Sarajevo uvoditi restriktivnije mjere i ako da, koje?“

V.d. ministrica Agić kazala je da Krizni štab KS kontinuirano prati situaciju na terenu, te će sigurno, ako to situacija bude zahtijevala, donositi i radikalnije mjere.

“Čitav set mjera je na raspolaganju, od potpune zabrane svih javnih okupljanja, do uvođenja restriktivnijih mjera. Građane molimo da se pridržavaju mjera, posebno nošenja zaštitne opreme, držanja distance i češćeg pranja ruku, prozračivanja radnih prostorija, stanova i slično”, odgovorila je.

Na upit „šta je rješenje za smještajne kapacitete, ukoliko KCUS odbije otvoriti dodatni prostor, što je u skladu sa odlukom Federalnog štaba“, v.d. ministrica Agić je navela:

“Vlada uopšte ne razmatramo ovu opciju, ona je sigurni smo neprihvatljiva i nije opcija. Nije to vlasništvo bilo koga i niko nema pravo na takvu odluku. Nije naš problem tih 30 posto, mi idemo dalje, tražimo stavljanje u funkciju svih kapaciteta koji su nam na raspolaganju za ove namjene. To je jasno svojom naredbom potvrdio Krizni stožer FBiH i federalni ministar Mandić. Dakle, ne razmatramo alternativu na vaše pitanje, ne može se to desiti. Očekujemo izvještaj Federalne inspekcije na naloge spomenutih ministarstva i kriznih štabova”.

Na pitanje „da li postoji mogućnost da se uvode restriktivnije mjere, kao u zemljama u okruženju“, istakla je da se mjere donose gotovo svakodnevno, te da će biti i restriktivnije ukoliko situacija bude zahtijevala.

“S obzirom da je ministar Mandić odgovorio da zaključci Kriznog štaba KCUS-a nisu obavezujući za zdravstveni sistem u KS, da li će oni biti razmatrani i koji je stav Vlade i Kriznog štaba o istim”, još jedno je od postavljenih pitanja na današnjoj press konferenciji.V.d. ministrica Agić je dala sljedeći odgovor na ovo pitanje:

“Ministar Mandić je brzo odreagirao i dao jasan odgovor. To je poruka da se njihove mjere moraju provesti bez odlaganja i da kantonalne vlade ne obavezuju zaključci Kliničkog centra. Istovremeno je rekao da se zaključci mogu razmotriti na Kriznom štabu KS. Što da ne, neka se nastavi i raspravi pitanje kako i pod kojim uslovima će se na najbolji način svi raspoloživi kapaciteti staviti u najbolju funkciju, pod kojim uslovima.

Ali Vlada KS nikada neće dozvoliti da se ovo pitanje otvara samo da bi se dokazale određene premoći i da bi se odmjeravala snaga između rukovodstava zdravstvenih ustanova u KS. Svi kapaciteti se moraju staviti u funkciju građana, to je imovina građana i ničija drugo. Nema i ne ostavljamo prostora za bilo kakve kalkulacije oko ovih pitanja. Kao što vidite, Vlada KS djeluje institucionalno i naše odluke o uključivanju inspekcije donesena je jednoglasno od svih ministara u Vladi i članova Kriznog štaba”.