Video/ Kako pravilno glasati, popunite ispravno vaš glasački listić da bi on bio važeći

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se danas izuzev u Mostaru gdje će nakon 12 godina biti održani izbori 20. decembra.

Međutim, prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Centralna izborna komisija objavila je video u kojem je objašnjeno kako pravilno glasati.

U priloženom videu možete pogledati kako pravilno popuniti glasačke listiće da bi oni bili važeći.

Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Na Lokalnim izborima 2020. godine se biraju: 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.