Vlada još nije odgovorila na zahtjev da MUP-ov Zavod radi testiranje na koronavirus

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko nedavno je posjetio Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo s ciljem pružanja podrške radu ove ustanove koja ima veliki značaj ne samo za uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo nego i za sve policijske agencije sa sjedištem na području Kantona Sarajevo.

Tom prilikom, ministar Jusko je s direktorom dr. Anesom Talovićem razgovarao o problemima s kojima se Zavod susreće otkad traje stanje izazvano koronavirusom, ali i o budućim aktivnostima koje Zavod ima namjeru pokrenuti s ciljem dugoročnog unapređenja usluga koje pružaju, a koje bi se u jednom segmentu odnosile i na realizaciju projekata koji se odnose na promociju zdravog načina života i unapređenje zdravlja uposlenih u agencijama za provođenje zakona koji obavljaju izuzetno stresan posao.

Direktor Talović je tada kazao da će u skladu s aktuelnom situacijom pokrenuti inicijativu kod nadležnih institucija za iznalaženje sredstava za nabavku brzih testova koji bi pojednostavili proceduru testiranja na koronavirus, što bi bilo od velikog značaja naročito za policijske službenike koji obavljaju posao na terenu. Poslan je zahtjev prema Vladi i još se čeka odgovor.

„Tražili smo i rentgen aparat mobilni, da možemo zaokružiti priču. Tu ne treba mnogo sredstava, a rješavaju problem. Uz testove i laboratoriju koju već imamo mnogo bismo olakšali situaicju“, kazao je dr. Talović za NAP. Inicijativa za brzi test će biti od izuzetne pomoći.

„Poznato vam je da nam nedostaje više od 300 policijskih službenika i jako nam je bitno da ih što manje odsustvuje s posla naročito u ovoj situaciji s koronavirusom“, rekao je ministar Jusko, te dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvijek davalo podršku radu Zavoda i tako će biti i ubuduće.