Vlast u HNK okrenula leđa zdravstvenim radnicima, moguć i generalni štrajk

Trenutni ponašanje vlasti u Hercegovačko – neretvanskom kantonu i nepotpisivanje novog Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva natjeralo je sindikate zdravstvenih radnika na štrajk.

Tako su zdravstveni radnici HNK iz dva sindikata – Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a za sutra najavili drugi štrajk upozorenja. Štrajk i protestna šetnja bit će održani između 10.00 i 10.30 sati.

“Štrajk se organizuje zbog izostanka adekvatne reakcije resornog ministra zdravstva i VNK-a na štrajk upozorenja, odnosno zbog ne potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriju HNK-a”, poručili su sindikati u objavi za javnost.

Upozoravaju da će već sljedeće sedmice, ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih, donijeti odluku u stupanju u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva. U situaciji kada cjelokupan zdravstveni sistem BiH popušta pod ekstremnim pritiskom pandemije, broj oboljelih i umrlih raste, panika počinje da vlada među stanovništvom, vlasti u HNK svojom nesposobnošću dovode zdravstvene radnike u situaciju da nakon štrajkova upozorenja stupe u generalni štrajk.

Ko će u takvoj situaciji liječiti građane HNK-a ostaje upitno i vjerovatno algoritam koji se ne može lako riješiti. U ratu s pandemijom zdravstveni radnici su borci na prvim linijama.