Za vrijeme pandemije koronavirusa sve više su traženi domaći proizvodi

Održana je četvrta manifestacija „Dani bundeve“ u selu Ljeljenča kod Bijeljine posvećena zdravoj organskoj hrani.

Uprkos pandemiji, proizvođači organske hrane iz Semberije su, uz poštovanje mjera, predstavili svoje proizvode. Kako kažu, domaći proizvodi sada su, zbog pandemije, traženi više nego ikad.

Održana je četvrta manifestacija „Dani bundeve“ u selu Ljeljenča kod Bijeljine posvećena zdravoj organskoj hrani. Uprkos pandemiji, proizvođači organske hrane iz Semberije su, uz poštovanje mjera, predstavili svoje proizvode. Kako kažu, domaći proizvodi sada su, zbog pandemije, traženi više nego ikad.

Sjerići iz Ljeljenče jedini su proizvođači i prerađivači bundeve u Semberiji. Nakon deset godina rada, svoju djelatnost su proširili, pa sada organizuju i „Dane bundeve“.

„Želimo da pokažemo šta radimo, koliko radimo i koje proizvode možemo plasirati na domaćem, pa i stranom tržištu. Deset godina stoji iza našeg rada, ovo su rezultati i ovom prilikom ćemo da otvorimo i prostoriju za degustaciju i izlaganje proizvoda“, rekao je proizvođač bundeve Niko Sjerić, javlja BHRT.

Sok od aronije, kozije mlijeko i sirevi i med su na vrhu liste najtraženijih proizvoda ove godine. Zbog pandemije koronavirusa ljudi su se okrenuli prirodi i sve više traže domaće proizvode.

„Ja nemam mnogo koza, to nije velika farma, ali bih mogla prodati čini mi se kad bih imala pedeset koza. Ali prije svega mora to da bude čisto uredno, da to bude kvalitet“, kazala je Mira Mijatović proizvođač kozijeg sira

Pčelari s druge strane, najviše prodaju propolis i med. Kako kažu, godina je bila loša, ali pčele moraju sačuvati.

“50 godina se time bavim, teško je, pogotovo su ove dvije zadnje godine loše, ja ne pamtim, ali opet se nešto dobije, velika su ulaganja“, istakao je pčelar Milorad Gligorević.