Zaključci Komisije za sigurnost KS: Izmjestiti migrante iz urbanih naselja na nove lokacije

Danas je Komisija za sigurnost Kantona Sarajevo zasjedala povodom napada na trojicu mladića koji se dogodio prije dva dana u Otesu od strane migranata.

Podsjećamo, u tom napadu je život izgubio Jasmin Berović, a druga dvojica mladića su teško povrijeđena.

Poziv za Komisiju je jučer uputio Elvis Vreto, zastupnik u Skupštini KS, a mještanin općine Ilidža. Osim Vrete, članovi Komisije su Zvonko Marić (predsjednik), Aljoša Čampara, Senad Hasanović, sa vanjskim članovima Mustafom Tabakok, Sanjinom Draganovićem i Rasimom Lakotom.

Zaključci današnje sjednice su:

1. Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u skladu so svojom ekskluzivnom nadležnošću:

a) da neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u Bosni i Hercegovini, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.

b) da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH uključujući i donošenje propisa koji se odnose na ogranićenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definisanje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH).

2. Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije.

3. Predlaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da:

a) hitno, prioritetno. dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenu svih naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koje se odnose na ograničenje kretanja

b) da bez odlaganja itnnziviraju akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata sa ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koje se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. “Policijski sat”.

4. Pozivaju se Ministarstvo sigumosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u roku od sedam (7) dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjarna i mjerama.