Zaključci Kriznog štaba KS: Kući ostajete samo ako imate blagu kliničku sliku, ostali u bolnicu

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS danas je donio nz novih zaključaka u postupanju tokom epidemije koronavirusa, a koji bi sutra ujutro trebali biti predstavljeni javnosti.

U zaključcima koji su doneseni određuje se da se trijaža u smislu kliničke slike COVID suspektnog i COVID potvrđenog pacijenta u smislu upućivanju ka hospitalnim kapacitetima obavlja na nivou PZZ u COVID centru i COVID ambulantama, sedam dana u sedmici, od 8-20 sati.

Također se uspostavlja COVID punkt, sedam dana u sedmici, od 20-8 sati u COVID Centru Saraj polje koji pokrivaju kadrovi iz drugih JZU u Kantonu Sarajevo.

Nalaže se direktorima svih drugih JZU primarnog nivoa da dostave spisak svih kadrova Kriznom štabu radi raspoređivanja u COVID centre JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo. Transport iz noćnih COVID centara preuzima JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“, kaže se u zaključku.

Pacijenti sa blagom kliničkom slikom se opserviraju na nivou PZZ u kućnim uslovima, pacijenti sa lakšom kliničkom slikom se hospitaliziraju u Općoj bolnici.

Pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom se hospitaliziraju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu do popunjavanja kapaciteta obje bolnice u skladu sa Narednom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 25.10.2020. godine.

U slučaju popunjavanja do 90 posto predviđenih hospitalnih kapaciteta Naredbom organizuje se hitni sastanak Kriznog štaba.

Jedan od zaključaka odnosi se i na hitnu nabavku devet sanitetskih vozila za potrebe devet organizacionih jedinica JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo i najmanje po jedno sanitetsko vozilo za potrebe JU Opće bolnice i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za prijevoz i zbrinjavanje COVID pacijenata.

Preformulisati zadatke i djelokrug rada Radne grupe za izradu terapijskih procedura za COVID pacijente i da izrade trijažni dijagnostičko-terapijski protokol. Vodilja za hospitalizaciju neće biti isključivo RT-PCR sars-cov2 test, nego klinička slika i eventualno antigen rapid test, a naknadno potvrđen PCR-om.

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo treba hitno da iskaže potrebu za mobilizovanim kadrovima i preraspodjelu mobilizovanih kadrova iz drugih ZU u COVID timove JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Rok za to je 48 sati.