Zaštitne maske utiču na zdravlje usta: Savjeti za smanjenje upala i uklanjanje toksina

Ako ste primijetili da u posljednje vrijeme imate tegobe s ustima, na zubima su vam se pojavile mrlje ili imate loš dah, uzrok može biti činjenica da dugo nosite masku.

 

 

Stomatolog Gerry Curatola objašnjava šta vodi do tog stanja, i još važnije, kako mu doskočiti.

Kaže da dok nosite masku za lice, u ustima se koncentrira ugljični dioksid koji stvara kiselije okružje. Zbog toga nastaje neravnoteža oralnog mikrobioma jer u našim ustima žive stotine milijardi mikroorganizama te utječu na način na koji naše tijelo potiče zdravlje i odgovara na bolesti. Bez zdrave usne šupljine narušeno je i zdravlje tijela.

 

 

“Naučili smo kako je naš imunitet ključan u borbi protiv COVID-a, pa ako imate upalni proces u ustima, vaš imunitet je snižen”, kaže Curatola te ističe da je važno razumjeti povezanost zdravlja usta i tijela.

 

Kaže da nam pet koraka može pomoći u stvaranju zdravijeg mikrobioma, smanjenju upale i uklanjanja toksina kako bismo se učinkovitije borili protiv uzročnika bolesti.

Pasta za zube
Birajte paste sa vitaminima i mineralima koje smanjuju upalu, a možete ih koristi za četkanje zuba ili kao masku za desni.

 

Probiotici
Svako ko nosi masku trebao bi uzimati probiotike svakog dana.

 

Antioksidansi
Curatola savjetuje i da unosimo što više antioksidansa, bilo kroz prehranu ili dodatke prehrani.

 

Vitamin C i cink
Proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže vitamin C i cink pomažu u osnaživanju imunološkog sustava.

 

Redovita higijena
Curatola objašnjava da je najjednostavniji način za brigu o svom zdravlju redovita higijena zuba i usne šupljine.

“Izbjegavajte grickalice i unos šećera između obroka, jer i to utječe na mikrobiom. Redovito konzumirajte vodu i ne preskačite posjet stomatologu – poručio je ističući kako je važno nositi masku, ali svi bismo pritom morali biti svjesni što se zbiva iza nje kako bismo se bolje zaštitili i očuvali zdravlje.”, prenosi Yahoo.