Završena 242. sjednica Vlade Federacije BiH: Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjedinci utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, čime je rok za primjenu člana 20a. produžen do 31.12.2021. godine.

Ovaj član propisuje plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini proizvod prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Cilj je stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranju uslova za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u ovaj sektor.

Također, je doešena Odluku da Federacija BiH prihvata grant od 1.530.000 eura namijenjen financiranju Programa vodoopskrbe i sanitarnih usluga. Riječ je o ulaganju u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas i smanjenju gubitaka u Općini Jajce. Sredstva se odnose na grant iz Zajedničkog europskog fonda za zapadni Balkan. Federalna vlada je prihvatila i zaduženje Federacije BiH prema Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta javnog prevoza u Sarajevu u iznosu do 10.000.000 eura. Sredstva su namijenjena poboljšanju kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz nabavku novih tramvaja.