Zdravom ishranom do dobrog raspoloženja: Savjeti za biranje najboljih namirnica za svaki dan

U svakodnevnoj ishrani koristimo mnogo namirnica, a dobro pitanje je koliko znamo zaista o njihovom učinku na naš organizam.

Određene namirnice imaju mnogo hranjivih sastojaka potrebnih za stvaranje, zaštitu i popravak moždanih ćelija. Također, sadrže sastojke koji utiču na dobro učenje i pamćenje, kao i na raspoloženje. Mnoge namirnice su već poznate po svojoj dobroj recepturi, dok su druge tek nedavno prepoznate.

Masna riba

Jedan od specijaliteta koja se često konzumira, u ovo vrstu spada riba losos, pastrmka i sardina. Sve su bogate omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za spomenuti iz razloga što se ljudski mozak sastoji od 60 posto masti, a polovina te masti je vrsta omega-3. Ove masti su također uključene u proces učenja i pamćenja. Sa druge strane nedovoljnim unošenjem omega-3 u orzanizam dovodi do poteškoća sa učenjem i depresijom.

Kafa

Svi znamo da je teško započeti dan bez kafe, a znamo li zašto je to tako? Glavne komponente kafe su kofein i antioksidansi koji pomažu vašem mozgu. Kofein u kafi ima niz pozitivnih učinaka na mozak, i to povećanu budnost i poboljšanje raspoloženja. Jedno istraživanje je pokazalo da su učesnici, kad su ujutro pili jednu veliku kafu ili manje količine tokom dana, bili efikasniji u zadacima koji su zahtijevali koncentraciju.

Jaja

Svaki savremeni doručak u svom meniju sadrži upravo jaje. Jaja predstavljaju izvor hranljivih sastojaka, uključujući vitamine B6, B12, folate i kolin. Kolin je važan mikronutrijent koji vaše tijelo koristi za stvaranje acetilkolina, neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja i pamćenja. Također pored svih prednosti koje ova namirnica postiže njenim unosom u organizam, nedostatak ove namirnice odražava se stanjem depresije.

Narandže

Voće koje je uvijek dobrodošlo je narandža, posebno cijeđena. Uz to, izuzetno je osvježavajući napitak. sadrži vitamin C. Dovoljan unos vitamina C je od velike važnosti za zdravlje vašeg mozga, jer je vitamin C ključni faktor u sprečavanju mentalnog opadanja.  Važno je napomenuti do uzimanjem dovoljne količine vitamina C, podržava zdravlje mozga kako starite.