Zmajevi nadigrali Bugarsku sa fantastičnim rezultatom 88:49

Košarkaška reprezentacija BiH sinoć je odigrala partiju za pamćenje i razbila Bugarsku u susretu trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket, 88:49.

Izabranici selektora Vedrana Bosnića su nadigrali na parketu dvorane hotela Hills protivnika u svim segmentima, a posebno su dominirali, osim u broju postignutih poena, u skoku (52-31). Također, Bugare su limitirali na svega 18 ubačaja iz igre.

Naš najbolji košarkaš sinoć bio je Emir Sulejmanović sa 18 indeksnih bodova, slijedi ga Ajdin Penava sa 16 bodova, zatim Kenan Kamenjaš, te John Roberson sa po 14 indeksnih bodova.

Međutim, ono što je posebno zanimljivo, kada je statistika u pitanju, jeste činjenica da su Bosnićevi Zmajevi sinoć izjednačili rekord reprezentacije BiH. Trijumf od 39 poena razlike u jednoj zvaničnoj takmičarskoj utakmici je najubjedljiviji u historiji našeg nacionalnog tima.

Podsjećamo da prije pobjede nad Bugarima od 88:49, naša selekcija je još dva puta ostvarila trijumf od 39 poena distance i to 2001. i 2002. godine u kvalifikacijama za EP.

“Sjajna odbrana cijelog tima tokom svih 40 minuta, čestitam momcima. Uradili su sjajan posao. Oduzeli smo smo njihovog glavnog igrača, zaustavili smo tranciziciju i skok i mislim da je to odlučilo meč. Bitna pobjeda jer mnogo igrača nije imala veliku minutažu, a večeras su pokazali da možemo računati na njih. Ovo je pobjeda za navijače i četiri člana stručnog štaba koji nisu bili s nama.”  Rekao je selektor BiH nakon meča.

Podsjetimo, Zmajeve sutra očekuje nova utakmica u kvalifikacijama za Eurobasket, protiv Latvije (21 sat). Ako i u tom meču naši momci ostvare pobjedu, po deseti put košarkaška reprezentacija BiH plasirat će se na Evropsko prvenstvo, prenosi Sport Centar.