Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška – BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je danas u Sarajevu ceremoniji pokretanja Poslovnog udruženja Norveška – Bosna i Hercegovina koje je osnovano na inicijativu norveškog ambasadora u BiH Olava Reinertsena.

Ovo udruženje omogućit će investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka. Istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i Norveške na visokom nivou, ali da je privredna saradnja ograničena, što je ujedno bio i glavni razlog za osnivanje udruženja.

Premijer Novalić istakao je da će ovo udruženje doprinijeti jačem povezivanju i saradnji privreda ovih dviju zemalja i da će postići velike rezultate. Dodao je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju saradnju za brži razvoj.

“Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana”, rekao je Novalić.

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen kazao je da za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije.

Istaknuto je da Bosna i Hercegovine sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, posebno kada je u pitanju ekonomija.