Adamović: U diplomatskoj pošti se može prenijeti jedna takva stvar

Prije dva dana ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, doputovao je iz Moskve u Sarajevo, na aerodromu nije otkrio gdje je tada bila ikona, piše N1.

“Pa da li ću je ja donijeti ili će doći možda sutra ne znam”, izjavio je u četvrtak Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji, i dodao: “Tamo je gdje treba da bude“.

Dan kasnije obavijestio je javnost da je ikonu predao u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ikonu sam preuzeo, predao u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Time sam stavio tačku na tu priču. Dalja procedura nije moja stvar”, kazao je.

U diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, koju je uz ikonu, Samardžija proslijedio Dodikovom kabinetu piše da “Ministarstvo ima čast preporučiti poklonodavcu da koristi pravne mehanizme, uključujući kanale Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol) u vezi sa ovom situacijom”.

S druge strane opozicioni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Davor Šešić pita zašto nema rekcije nadležnih institucija u BiH, prenosi N1.

“Nismo vidjeli da je MUP preduzeo bilo kakve istražne radnje, a cijeli svijet bruji o tome. Čak se Interpol interesuje za ikonu.

Sa druge strane, ni SIPA nije reagovala po tom pitanju. Interesantno da se nije obratila ni carina BiH, odnosno koje bi morale imati podatak, da li je i kada ta ikona ušla u BiH“, istaknuo je Šešić.

Onaj ko nosi diplomatsku poštu ne podliježe nikakvim provjerama na carini ističe advokat Vlado Adamović.

“Ako je uvezeno kroz diplomatsku poštu to je izuzetak od pravila. U diplomatskoj pošti se između ostalog može prenijeti jedna takva stvar. Moramo raščlaniti, ako je umjetnina, ona je na popisu nekih umjetnina.

Međutim, svaka umjetnina ne mora biti ukradena umjetnina. Traže se one koje su ukradene. Pa onda treba pogledati spisak onih koje su ukradene. Te se u biti potražuju”, rekao je Adamović za N1.

Dok iz Ukrajine tvrde da je pozlaćena ikona njihova kulturna baština, portparol SNSD-a utvrdio je da ikonu niko ne potražuje i da je bila u vlasništvu banjalučke porodice. Pored svega Tužilaštvo BiH i dalje ne iznosi nikakve detalje iz predmeta “Ikona”.