Aida Pilav: Još uvijek nismo u stabilnom epidemiološkom razdoblju

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva prof.dr. Aida Pilav na konferenciji za medije upoznala je javnost sa najvažnijim detaljima analize grafikona i dijagrama tokom proteklih 285 dana, koliko traje epidemija uzrokovana koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Aida Pilav je kazala da je već početkom februara formiran Krizni štab Ministarstva zdravstva koji je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo KS provodio kontinuirani nadzor nad osobama koje su dolazile iz Kine, Italija i Irana, kao i sa područja gdje su već bili registrovani slučajevi oboljelih od koronavirusa.

“Poduzimali smo sve mjere, iako kod nas još nije bila proglašena epidemija“, informisala je prof.dr. Pilav.

Također je kazala da Federacija BiH 20. marta ove godine proglašava stanje nesreće.

Devetog marta je potvrđen i prvi slučaj oboljelog od koronavirusa na području Federacije, a 20. marta i u Kantonu Sarajevo. Tokom marta, aprila i maja u Kantonu Sarajevo je bila relativno ‘mirna situacija’, jer je u to vrijeme bio lockdown, da bi u julu i augustu došlo do eksponencijalnog rasta, koji se po riječima prof.dr. Pilav, činio tad visokim.

“Nažalost, početkom oktobra dolazi do iznimno velikog broja novozaraženih i mi smo na ovim grafikonima jasno prikazali te pikove koji su bilježeni početkom mjeseca novembra”, kazala je prof.dr. Pilav.

Bosna i Hercegovina obezbijedila preko milion vakcina protiv koronavirusa

Broj oboljelih i oporavljenih je krajem osmog i devetog mjeseca bio izjednačen, sada pred kraj godine slična je situacija.

Sve dalje, kako je rekla, zavisit će od našeg ponašanja, te načina na koji ćemo se nastaviti boriti s ovim virusom.

“Sadašnji indikatori su bolji nego od onih iz oktobra i novembra, ali i dalje je epidemiološka situacija nestabilna i nije vrijeme za opuštanje“, poručila je prof.dr. Pilav.

Ukupan broj obrađenih testova zaključno s jučerašnjim danom je 109.698, te se i dalje po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) radi testiranje između trećeg i petog dana od pojave simptoma i ovaj se podatak odnosni isključivo na PCR testove.

U Bosni i Hercegovini danas 531 novozaraženih

Početkom novembra od ukupnog broja testiranih 50 posto je bilo pozitivnih, što nije bilo dobro, dok se već sada taj broj kreće između 15 i 20 posto.

Ovom prilikom, istakla je da se i dalje prate indikatori, kao i da je reprodukcijski broj izuzetno značajan.

Ukoliko je on ispod jedan, to ukazuje na smanjenje epidemije, preko jedan pokazuje njeno ubrzanje, a preko dva znači da je došlo do ubrzanog širenja virusa u zajednici. On trenutno iznosi 0,84, ali se svakodnevno mijenja, te se i dalje vrlo oprezno pristupa prognozama za naredni period.

“Od početka epidemije u samoizolaciji je bilo 52.000 osoba, na osnovu izdatih rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravstva. Bilo je zastoja u ovim procesima.

Prvenstveno jer je radilo malo osoba na izdavanju rješenja. Razvojem informatičkog sistema ovo se vjerovatno više neće dešavati“, naglasila je prof.dr. Pilav.

U poređenju sa regijama, u kojem je predstavljen broj oboljelih na 100.000 stanovnika, imamo slične vrijednosti sa Beogradom i Zagrebom.

O svim ovim indikatorima, koje uradi Zavod za javno zdravstvo KS, redovno se informiše Ministarstvo zdravstva KS i Vlada, s ciljem donošenja adekvatnih mjera, istakla je na kraju svog obraćanja predsjednica Kriznog štaba.

Prof.dr. Aida Pilav je još jednom ponovila kako se i dalje vrlo oprezno u donošenju mjera, ali i u njihovom eventualnom popuštanju jer, kako poručuje, nismo još uvijek u stabilnom epidemiološkom razdoblju.

Otkrivena veća količina krivotvorenih PCR testova za koronavirus i novca