Ajna Jusić dobitnica nagrade ‘Krunoslav Sukić’

Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ ove godine odlučio je uručiti posebno mirovno priznanje Ajni Jusić, predsjednici Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Priznanje “Krunoslav Sukić” 2020. – za poruku koju svojim životom, djelovanjem i riječju iskazujete i ostvarujete – da su solidarnost, empatija, humanost i hrabrost za djelovanje i za dijalog djelotvorni, ljekoviti i kreativni da čine razliku danas koja je temelj za budućnost.

Krunoslav Sukić je 1991. godine, zajedno sa nekoliko intelektualaca okupljenih oko pitanja mogu li ikako pridonijeti prekidu rata, uspostavljanju mirovnog (političkog) rješenja sukoba te građenju trajnog mira i demokracije, sudjelovao u stvaranju ideje i osnivanju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek. Sukićevi teoretski uvidi, njegov životni put traganja za političkim alternativama one s kojom nije bio zadovoljan i, nadasve, njegovo nagnuće ka razumijevanju, spoznaji, jasnoći i istini bili su vodilje u promišljanju o tome kako odgovoriti na nasilje i kako graditi alternativno zajedništvo.

Odbor Nagrade navodi da je Ajna Jusić model mladima jer modelira moć nenasilnog tipa liderstva. Dodijela nagrada će biti upriličena sutra, 11 decembra 2020. godine. Međutim iz epidemioloških razloga ove godine to će biti moguće samo na daljinu.

Svečana dodjela biće uz online kombinaciju komunikacije putem ZOOM aplikacije 11. decembra u 18 sati, s prijenosom iz svečane dvorane HNK Osijek. Povodom dodjele nagrade, Ajna Jusić će se obratiti te će se poslije prikazati predstava „U ime oca“.

Predstava „U ime oca“ izazvala je veliko interesovanje publike u BiH ali i regiji, i upravo zbog toga pozivamo sve da pogledaju predstavu s obzirom da će ovo biti jedino online prikazivanje.

Inače, Ajna Jusić dosad je dobila niz priznanja, a neke od njih su “Nagrada Jelena Šantić”, “Ličnost godine 2018”. Kroz svoj angažman i borbu za prava djece rođene zbog rata Jusić je postala i autorica prve, svjetske izložbe o djeci rođenoj zbog rata i ženama preživjelim iz Bosne i Hercegovine. Izložba nosi naziv „Breaking Free“ i postala je internacionalno prepoznata izložba.

Trenutno, Ajna svojim radom pokušava učiniti Bosnu i Hercegovinu prvom državom na svijetu koja ima zakon o djeci koja su rođena kao posljedica ratnih silovanja i djeci čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih i humanitarnih organizacija. Zahvaljujući svojim naporima tokom 2020 godine, Jusić je nominovana od strane Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH za nagradu „Václav Havel za ljudska prava“ koju su osnovale 2013. godine Parlamentarna skupština Vijeća Europe, biblioteka Václav Havel i Fondacija Charta 77, a dodjeljuje se u znak sjećanja na Václava Havela.

Trenutno Udruženje Zaboravljena djeca rata je jedino udruženja na svijetu koje se bavi društvenom i pravnom vidljivosti djece rođene zbog rata i svojim djelovanjem pokrenulo je ovo pitanje na internacionalnom nivou čime su ispisane prve stranice historije. Svojim pokretom Udruženja Zaboravljena djeca rata je učinilo Bosni i Hercegovinu prvom državom u svijetu koja čini sistematske i društvene korake u društvenom i zakonskom prihvatanju ove kategorije.

Rođena je 1993. godine i smatra da samo uz solidarnost, empatiju, humanost i dijalog možemo graditi bolje i zdravije društvo za buduće generacije.

Dragi prijatelji i prijateljice,

S radošću prenosimo vijest da je Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i…

Publicada por Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association en Jueves, 10 de diciembre de 2020