ALMBiH: Remdesivir se ne smije naći u maloprodaji

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazali su kako maloprodajne cijene lijekova poput favirapavir i remdesivir, nisu u nadležnosti ove Agencije.

Kako su naveli, lijek favirapavir nije registrovan u Bosni i Hercegovini, a da bi bio registrovan, proizvođač, odnosno pravni zastupnik sa sjedištem u BiH treba da se obrati sa zahtjevom.

Ističu kako lijekovi koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a neophodni su za liječenje pacijenata mogu se uvesti putem interventnog uvoza.

“Favipiravir je antivirotik Japanskog proizvođača koji je na tržištu Japana prisutan od 2014. godine i namijenjen je za liječenje određenih infekcija izazvanih RNK virusima. Međutim, ovaj lijek se pokazao efikasan i u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa, pa je trenutno u toku klinička studija koja se provodi u više država širom svijeta, a sa ciljem da se dokaže efikasnost ovog lijeka u tretmanu bolesti koronavirusa i da se pokaže bezbjednost istog”, kazali su iz agencije.

Navode da lijek remdesivir nije registrovan u BiH i takođe može biti predmet interventnog uvoza.

“Veklury (remdesivir) u dozi od 100 mg je u farmaceutskom obliku koncentrat za rastvor za infuziju i prema odobrenom Sažetku karakteristika lijeka, smije se primjenjivati isključivo u zdravstvenim ustanovama, odnosno, njegova primjena mora biti pod nadzorom zdravstvenih radnika. Shodno svim informacijama, jasno je da se predmetni lijek niti u bilo kojem slučaju ne smije naći u maloprodaji, odnosno apotekama, jer se isti primjenjuje isključivo u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom ljekara”, istakli su.

Također, kako su naveli, i favirapavir, koji je na tržištu u farmaceutskom obliku tablete, i remdesivir su antivirotici novije generacije koji se izdaju samo po nalogu ljekara.