Ambasada SAD: Smještaj za migrante ravnomjernije rasporediti širom BiH

Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona svakim danom se usložnjava.

Sve je veći pritisak Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da vlasti USK migrante iz kampa Limpa prebace u kamp Bira koji je ranije zatvoren. Tvrde da kamp Lipa ne ispunjava uslove u zimskom periodu za smještaj migranata.

Iako su vlasti USK u više navrata pozvale državne vlasti, a najprije Ministarstvo sigurnosti BiH da se migranti rasporede na području Bosne i Hercegovinu, već treću godinu nijedan smještajni kamp nije na području Republike Srpske. Tome se otvoreno protive vlasti u RS, a izostaje i jača reakcija kako domaćih vlasti tako i međunarodnih partnera koji većinom finansiraju te kampove.

Prošle sedmice Evropska unija uputila je apel za ponovnim otvaranjem kampa Bira za smještaj migranata, ali i pozvala vlasti Bosne i Hercegovine da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama u Živinicama, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi.

EU u svom apelu nije pozvala vlasti da otvore kampove u Republici Srpskoj iako je najveći migrantski pritisak već tri godine na istočnoj granici (Zvornik, Višegrad, pa sve do Trebinja).

“Ambasador Nelson se početkom ovog mjeseca sastao sa Peter Van der Auweraertom, šefom misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, IOM i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem kako bi razgovarali o hitnoj potrebi ponovnog otvaranja Prihvatnog centra Bira kako bi se u njega smjestili migranti i tražitelji azila iz prihvatnog centra Lipa koji nije uslovan za zimu, kao i o uspostavi dodatnih prihvatnih centara širom zemlje. Zdravlje i sigurnost građana Unsko-sanskog kantona bit će ugroženi samo ako se ne nađe održivo rješenje za smještaj migranata za vrijeme zimskih mjeseci.

SAD se pridružuje EU u apelu na bh. zvaničnike da djeluju brzo kako bi spasili živote osiguravajući humanitarni smještaj migrantima i tražiteljima azila. Zvaničnici BiH na državnom, entitetskom i lokalnim nivoima moraju raditi zajedno na rješavanju ovog problema na human način, a smještaj za migrante i tražitelje azila mora biti ravnomjernije raspoređen širom BiH”, naveli su u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.