BBC: Velika Britanija odobrila Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa

Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech za široku upotrebu.

Britanski regulator, MHRA, kaže da je vakcina koji nudi do 95% zaštite od bolesti Covid-19, sigurna za upotrebu, piše BBC.

Velika Britanija je već naručila 40 miliona doza – dovoljno za vakcinaciju 20 miliona ljudi, s po dvije injekcije. S tim u vezi i obzirom da bi uskoro trebalo biti dostupno oko 10 miliona doza, imunizacija u Velikoj Britaniji bi mogla započeti za nekoliko dana za ljude iz visoko prioritetnih grupa.

Iako je ostalo nejasno može li ove godine početi primjena vakcina, Moderna i Pfizer-BioNTech su u tijesnoj su utrci za korištenje njihovih vakcina protiv koronavirusa u Europi, te su obje kompanije u utorak od Europske unije zatražile hitno odobrenje.

Prijave Europskoj agenciji za lijekove (EMA) došle su dan nakon što je Moderna zatražila hitnu upotrebu svoje vakcine u SAD-u i više od sedmicu dana nakon što su isto učinili Pfizer i BioNTech.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech rekli su da bi se njihova vakcina mogla početi koristiti Europskoj uniji već ovaj mjesec.