Boxing day, zašto Englezi igraju fudbal poslije Božića?

Dok sve ostale lige odmaraju i vesele se za Božić, Englezi igraju punom parom.

Boxing Day je praznik koji se slavi dan poslije Božića kada se razmjenjuju pokloni (eng. box – kutija, poklon).

Ta tradicija se počela praktiovati u 19. vijeku ali je tek dolaskom kapitalizma Boxing Day postao poznat kao šoping praznik slično poput „crnog petka“ (eng. Black Friday) u SAD-u.

Engleska tradicija je takva da se mečevi igraju 26. decembra, dan poslije Božića.

Čim izađe raspored utakmica za cijelu sezonu navijači s nestrpljenjem provjeravaju s kim njihova ekipa igra za Boxing Day.

Tada cijela porodica ide na stadion zajedno da bi dali podršku svom timu.

Postoji mnogo teorija po kojima je Boxing Day dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama.

Bogati Englezi koji su u svojim domovima imali sluge i pomoćnice 26. decembra darovali bi im Christmas Boxeve, a ta “ceremonija“ se nazivala Boxing Day, a također pustili bi ih i da idu kući i provedu praznike sa svojom porodicom.

Druga teorija glasi da se na Božić u crkvama u kutijice skupljao novac koji bi se dan kasnije (Boxing Day) otvorio, a neki tvrde da su brodovi na svoja putovanja preko okeana uzimali kutiju s novcem za sreću, kasnije bi kutijicu dali svećeniku u luci dolaska, a on novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

Koja god teorija je tačna, već više od 120 godina 26. decembra u Ujedinjenom Kraljevstvu igra se fudbal.

Niko nije pošteđen, svi igraju Premiership, niže lige, amaterske lige.

Utakmice su super raspoređene tako da navijači moraju što manje putovati, a skoro nikad se ne igraju veliki derbiji da bi se u gradovima izbjegli neredi za vrijeme Božića.

Najviše se pamti Boxing Day 1963. godine kad je na deset utakmica Division One palo nevjerojatnih 66 golova, i to 6,6 golova po utakmici, zaista nevjerovatno.

Manchester United primio je šest komada od Burnleya, Blackburn je u gostima pobijedilo West Ham 8:2, a Fulham je Ipswich Townu dostavio čak deset golova.

Rezultatom, 3:3, završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, dok su WBA i Tottenham odigrali 4:4.

I ako je Englezima raspored prenatrpan i mnogi treneri se žale da nemaju mnogo vremena za odmor, ovo je jedna jako zanimljiva tradicija za sve fanove fudbala.

Jedva čekamo Boxing day ove godine i nadamo se nekim jako ludim rezultatima kao i 1963. godine.

Foto:Screenshot
Foto:Screenshot