Omega
Foto: Facebook

Budite raja: Pomozite Adaleti Husić da se izbori sa teškom bolešću

Adaleta Husić je 32-godišnja djevojka iz Mostara koja je u trenutku svog narušenog zdravstvenog stanja ostala oštećena od strane poslovnice iz Bjelovara.

Od tada počinju njezine borbe sa raznovrsnim institucijama u svrhu ostvarivanja zdravstvenog osiguranja u njenoj matičnoj državi, a izgubljenog tokom razno-raznih poslova gdje poslodavci nisu plaćali svoje doprinose. Kroz hitne prijeme u “Općoj bolnici Bjelovar” dolazi do saznanja o mogućoj dijagnozi Ulcerozni Colitis/Morbus Crohn.

Po preporuci zdravstvenih djelatnika iz “OB Bjelovar” u svojoj matičnoj državi obavlja daljne pretrage zbog uspostavljanja konačne dijagnoze. Pretrage vrši u privatnoj poliklinici “Vitalis” u Mostaru. Nakon obrade PHD nalaza u Sarajevu potvrđena je dijagnoza Ulcerozni Colitis na granici sa Morbus Crohn-om.

Glavne simptome bolesti odlikuju krvave i učestale stolice, koje izuzetno iscrpljuju organizam, što dovodi do poremećaja metabolizma, sideropenične anemije, nesnosnih bolova i grčeva u abdomenu, oscilacija u krvnom pritisku i tjelesne temperature, opadanja imuniteta te ostalih nutrijenata u organizmu. Način života, tjelesne aktivnosti i prehranu morala je promijeniti iz temelja. Životne aktivnosti morala je prilagoditi zdravstvenom stanju organizma koji iziskuje minimalne napore.

Prehrana se bazira isključivo na Hrono ishrani koja zahtjeva zdrave namirnice što dodatno otežava financijske mogućnosti. Kako bi prehrana bila adekvatna upotpunjuju je medicinski pripravci kao što su: Ensure, Prosure, Supportan, Mucofalk te mnogi drugi uključujući i probiotike, a kojih nema kupiti u BIH niti su uvršteni u program esencijalne liste. Uz skupocjenu terapiju lijekovima: mesalazinom, imunosupresivima, kortikosteroidima, pripravcima željeza, često je morala primati transfuziju krvi koja je kod nje veoma rijetka (0-).

Kad navedena terapija nije efektivna liječnici pristupaju primjeni biološke terapije do koje se teško dolazi jer se treba proći liječnička komisija koja uključuje predhodno puno pripremljene papirologije i puno novca. Život mlade osobe sa ovakvom dijagnozom veoma je otežan, jer se svodi na borbu za golo preživljavanje koje uključuje plaćanje režija i namirnica, higijenskih potrepština, te potragu za poslom koji se fizički može izdržati a da vas pritom poslodavac i radne kolege ne diskriminiraju.

Nije vjerovala da će joj se život tako naglo okrenuti naopačke u najljepšim godinama svoga života.

Adaleti možete pomoći uplatom novca koliko ste u mogućnosti na sljedeće načine:

Za uplate iz inozemstva otvoren je devizni račun u eurima: Adaleta Husić, Fra. Lucijana Kordića 13, 88 000 Mostar (BIH). IBAN: BA39 3381302877482988, SWIFT CODE: UNCRBA22, UniCredit bank d.d Mostar.

Za uplate iz BIH otvoren je tekući račun u konvertibilnim markama: Adaleta Husić 3381302538216079, UniCredit bank d.d Mostar.