CIK/ Izdata naredba za novo brojanje listića u Mostaru

Centralna izborna komisija BiH (CIK) naredila je da se sutra ponovo prebroje glasački listići sa sedam redovnih biračkih mjesta u Mostaru.

Na današnjoj hitnoj sjednici odlučeno je da će ponovno brojanje početi sutra u 10 sati, te da akreditovani posmatrači mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

Iz CIK-a su saopštili da je poslije razmatranja izvještaja glavnog kontrolora za obradu i unos izbornih rezultata lokalnih izbora u Mostaru, Glavnom centru za brojanje naređeno da izvrše brojanje listića po političkim subjektima da se utvrdi broj nevažećih glasačkih listića sa pet biračkih mjesta.

Također je naređena provjera broja glasova za kandidate političkog subjekta “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”.

CIK: Aktivnosti povodom brojanja glasova sa izbora u Mostaru

CIK je naredio i da se sa dva biračka mjesta otvore vreće sa prebrojanim glasačkim listićima i utvrdi da li se u njima nalaze glasački listići za nivo gradske izborne jedinice 199, da te glasove prebroji, utvrdi i uvrsti rezultate.

Podsjećamo, prve aktivnosti Glavnog centra za brojanje u vezi sa izborima u Mostaru počele su dan nakon izbora. Izborni posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje imaju pravo posmatrati sve aktivnosti koje se provode u Glavnom centru za brojanje.

Također, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pohvalio je sve građane Mostara koji su izašli na birališta i prvi put nakon više od deset godina glasali za svoje predstavnike

Inzko čestitao Mostarcima na uspješnim izborima