CIK najavio novo brojanje glasova u Mostaru

Nakon mnogobrojnih pritužbi na regularnost izbornog procesa, Centralna izborna komisija je donijela Odluku o ponovnom brojanju glasanja u Mostaru.

S tim u vezi, novo brojanje glasova sa 49 biračkih mjesta u Mostaru počinje danas u 10 sati.

Članovi CIK-a su poručili da nakon utvrđivanja rezultata treba utvrditi i ko je zakazao u izbornom procesu.

“Moramo skrenuti pažnju GIK-u kod izdavanja naredbe s tim u vezi, da li će isti članovi biračkih odbora sa istih biračkih mjesta koji nisu uradili kvalitetno posao, biti ponovo angažirani ili će biti delegirani drugi članovi? Jako je važno da taj posao bude transparentan i da se na vrijeme obavijeste javnost o otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata. Ovo treba zapamtiti i zabilježiti, te na kraju pokrenuti određene postupke protiv administracija u Mostaru, jer vidimo da je veliki broj, faktički na pola biračkih mjesta je potrebna manja ili veća intervencija”, kazao je Suad Arnautović, član CIK-a.

Članica CIK-a, Vanja Bjelica-Prutina se složila sa izjavom Arnautovića, te dodala da treba staviti naglasak na transparentan postupak.

Bitno je napomenuti da je Koalicija za Mostar osvojila 11.262 glasova, Bh. blok 4.691, Platforma za progres 959, dok je HDZ-u dosad pribrojeno 13.263 glasa, HRS-u 2.760.